Rengeteg előnnyel jár az év egy olyan szakában ellátogatni a világ egy gyönyörű tájára, amikor a legtöbb turista nincs ott, mivel ez teljesen más élményt és nézőpontot kínál, mintha a nyári turistaszezonban jönne el ide. Az utazási stílusától függően lehet, hogy még sokkal jobban is fogja magát érezni. 🙂

Horvátországi üdülés 2019. októberében

ISZTRIA

A Zigantei Szarvasgomba Napok egy olyan rendezvény, mely 10 hétvégén át tart, és a világ minden tájáról odavonzza a gasztrórajongókat. A fesztivál programja egy szarvasgomba vásárból, egy bor- és egyéb isztriai termékek (például prosciutto sonka, kolbász, sajt, méz, olívaolaj és törkölypálinka) vásárjából, kulináris műhelyekből, szarvasgomba-keresés bemutatókból és különböző, szarvasgombával készült specialitások kóstolójából áll. A rendezvényt minden évben Livade településen tartják, a Mirna-folyó völgyének szívében, közel a szarvasgombáiról híres Motovun-erdőhöz.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

A Marunada egy gesztenye fesztivál októberben – gesztenyével készült ételspecialitások és likőrök kóstolója, valamint gesztenyegyűjtés a program. A Marunada több helyszínen zajlik, főként Lovran közelében, az Isztrián.

Az isztriai Tinjan a helyszíne a Nemzetközi Prosciutto Sonkavásárnak, melyet általában október végén tartanak meg. Ez az Isztria egyik legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválja, melyre több tízezer ember látogat el, hogy megkóstolhasson néhány ínycsiklandó sonkát a régió és a külföldi cégek termékei közül. Az ízletes termékeken kívül az idelátogatókat különböző szórakoztató programokkal is kényeztetik.

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

A világ legkisebb városa, Hum, a büszke házigazdája az október végén zajló Pálinka Fesztiválnak. A pálinkakészítők az Isztria minden részéről idegyűlnek ilyenkor, hogy bemutassák italremekeiket. A pálinka (melyet a helyiek „rakijának” hívnak) tradicionálisan szőlőtörkölyből készül, melyet aromás- vagy gyógynövényekkel és gyümölcsökkel ízesítenek (például , orbáncfű, meggy, menta, dió).

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

A következő linken további gasztronómiai rendezvényekről is olvashat: Gasztronómiai rendezvények az Isztrián.

DALMÁCIA

A Dalmatia Ultra Trailt október közepén tartják, mely egy tökéletes választás az adrenalinlöketre vágyók, a fitneszfüggők és a természet szerelmesei számára. Ezt az Európa ezen részén az egyik legjobb trekking rendezvénynek számító programot a gyönyörű Omiš városkában tartják. Négy különböző versenykategória van: 20 km (Dugi Rat – Omiš), 60 km (Baška Voda – Omiš), 110 km (Klis – Omiš) és 165 km (Omiš – Omiš). Mindegyik út történelmi helyszínek, bájos falvak, hegyek, folyók, öblök és a csodálatos Adriai-tengerpart mentén vezet.

Photo credit: Dalmatia Ultra Trail

A kulturális örökség és tradíciók megőrzésének céljával létrehozott Dzsemek és lekvárok nemzetközi fesztiválját (International Festival of Jams & Marmalades) Dubrovnikban tartják, a St. Blaise templom előtt, a Stradun sétányon. A Horvátországból és a környező országokból érkező kiállítók az országaik népviseletébe öltöznek, és büszkén mutatják be termékeiket a látogatóknak és a dubrovniki vendéglősöknek, akik a gasztronómiai kínálatuk gazdagítására használják ezeket a házi termékeket. A fesztivál október első hétvégéjén zajlik, és az idelátogatók örömmel kóstolgatják a különböző ízeket, és töltik fel az otthoni készleteiket.

Photo credit: Deša – Dubrovnik

A Good Food Festival még egy olyan rendezvény, melyet október közepén tartanak Dubrovnikban, mely étel- és italkóstolókat, kulináris sétákat, gyerekeknek szóló műhelyeket és egyéb gazdag gyerekprogramokat kínál.

Photo credit: Dubrovniknet

Az Október Horvátországban talán a többségnek azt jelenti, hogy véget ért a nyár és a vakáció, azonban néhányunknak teljesen más jut róla eszünkbe, mégpedig az… olajbogyó szüret. Az olajfák leszüretelése sok család számára a nyári turistaszezon vége, és annak az időszaknak a kezdete, amikor a családoknak végre idejük van minőségi időt együtt tölteni. Ha egy farmon tartózkodás mellett döntene az októberi horvátországi vakációja eltöltésére, akkor tudjon róla, hogy sok házigazda nagyon szívesen veszi, ha a vendégek részt szeretnének venni a napi teendők elvégzésében és az olajbogyó szüretben. Csatlakozzon a házigazdához, segítsen az olívabogyó szedésben, ismerje meg a helyi tradíciókat a szedéstől a préselésig, és végül kóstolja meg az elkészült olívaolajat! 😊

Ha még tovább akarja fokozni, akkor jó tudni, hogy Brac-sziget az Olívaszedő Világbajnokság házigazdája! A „verseny” október közepén zajlik, és éppenséggel nem is annyira a versengésről szól, mint inkább egy jó alkalom arra, hogy összehozza a világ különböző olívatermelő régiójáról származó embereket, ösztönözve a kapcsolatokat és az együttműködést.

Photo credit: Croatiaweek

Az ősz már az ajtónkon kopogtat, de Horvátország cseppet sem vesztett vonzó szépségéből! Fedezze fel a tengerpartot és a szárazföldet, töltse idejét a friss levegőn, élvezze az új környezetet, és kóstolja meg az Isztria és Dalmácia termékeny földjének gyümölcseit.

Az őszi színekbe öltözött Horvátország nagyon hívogatóan néz ki – ezt saját szemével is látnia kell! 😊