Mielőtt horvátországi nyaralásáról dönt, biztos kíváncsi a bolti élelmiszerek, ételek és italok, szuvenírek, komp jegyek, autópálya árakra Horvátországban… a megkönnyítés kedvéjért a továbbiakban néhány horvátországi példát emelünk ki Önnek.

A horvátországi árak különböznek attól amihez hazájában hozzászokott. Általában a leglátogatottabb és legvonzóbb helyek a legdrágábbak, mint Isztria, Dubrovnik és néhány sziget, mint például Hvar. A legolcsóbb Horvátország belseje, vagyis a kontinentális részek, vagy valamelyik kisebb dalmát település.

Gasztronómia (éttermek, kávézók)

A horvátországi éttermek és kávézók árait természetesen elsősorban az elhelyezkedé határozza meg- ha az étterem közvetlenül a strandon található, vagy a történelmi belvárosban az átlagosnál biztosan többet kell majd fizetnie. Mégis, egy jó étteremben nem kell 40 €-nál többet fizetnie egy négy fős család vacsorájáért, melyben benne foglaltatik az alkoholmentes ital gyermekeknek és bor a felnőtteknek.  A következőkben a legkeresettebb termékek  átlagos árait tüntettük fel, így kb. 40%-al magasabb árakkal számoljanak top úticélok esetén.

 

Étel árak a marketekben

Horvátország kis boltjaiban a minden napos szükségletekhez  be tudnak vásárolni, a nagyobb helyek pedig a Konzum, Lidl, Kaufland, Bila, Plodine, Getro… A bizonyos márkák árai, melyeket otthonról is ismer (Nutella, Milka csokoládé) valamennyivel drágábbak, de a többi kellékre vonatkozó árak nagyjából ugyanolyanok mint Európa országaiban. Egyes termékek árai:
A zöldségek és gyümölcsök árai valamennyivel olcsóbbak, különösen a piacon. Tanácsoljuk, hogy próbálja ki a szezonális gyümölcsöket

(barackok, szőlő, szilva, füge) és zöldségeket (paradicsom, uborka, blitva, spenót, saláta és paprika) és így megtapasztalja annak

valódi illatát és ízét.

Tömegközlekedés árai (taxi, autóbusz, vonat, komp jegyek…)

Ha nem autóval érkeznek, vagy nem autókölcsönzőből bérelnek autót, akkor a taxival való közlekedés a legdrágább. Úgy gondolom,

hogy a taxik árai igen drágák és jobban járnak ha kerülik őket, mert nincsenek előre meghatározott áraik.

Az előre lefoglalt transzferek természetesen olcsóbbak és előnyösebbek, mert így előre tudja a kilométer árakat. Általában 1,5 € kilométer 1-3 főnek. A repülőtértől, a legközelebbi nagyobb városhoz általában autóbusz járatokat idnítanak, melynek ára egy irányba 1,5 – 2 € fejenként.

Horvátország vasúti összeköttetése, földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nem túl jó. Zagreb-ból Split, Rijeka és Zadar tengerparti városokat tudja vonattal megközelíteni.

A legegyszerűbb és legolcsóbb tömegközlekedési eszköt az autóbusz- kilóméterenkénti átlagos ára 0,08 €  (fejenként, egy irányba).

A kompjegyek árait a következő linken tudja megtekinteni:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1334

A horvátországi autópálya árakat a következő linken:

http://www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik/

Az INA benzinkútnál vásárolt üzemanyag aktuális árakat a következő linken:
http://www.ina.hr/default.aspx?id=306

 


 

Mirjana Jovanović