Vodice festői kis város az Adria középső partjain, kristálytiszta tengervízű öbölben, borvárosokkal és fenvyesekkel körülvéve. Nevét vízi forrásáról kapta, melynek fejlődése a helyi molnároknak köszönhető.

Szép elhelyezkedése és gazdag turisztikai kínálata segítette, hogy egy kedvelt turisztikai úti céllá váljon- melyet visszatérő vendégei bizonyítanak, akik évről évre visszajárnak Vodice-re.

A szakma felismerte Vodice minőségi szolgáltatásait, így számos díjban részesült. A „Turisztikai virág” díj nyertese, melyet azok a helyek kapnak, akik a turisztikai kínálat fejlődéséjért sokat tesznek. Riva-ja a „Legjobb riva” nyertese, az Európai „Kék zászló” tulajdonosa, mert megelel az ekológiai elvárásoknak, ugyanígy strandja is „Kék zászlós” kitűntetést kapott.

Ez a kis város gazdag gasztronómiai kínálattal, éjszakai élettel, kulturális tartalommal, több kilóméteres hosszú, rendezett stranddal rendelkezik… és sok és különböző tartalmú programok közül válogathat.

Vodice a sport szerelmeseinek

Vodice búvárközpontjai lehetővé teszik Önnek, hogy az Adria tenger alatti világában gyönyörködjön és megtekinthesse a hajó roncsokat a tenger méllyén. A szenvedélyes halászoknak un. Big Game Fishing programokat szervzenek Vodice-ből a „Bakul” és „Loly” hajókkal. A Big Game Fishing leggyakoribb fogásai között vannak a tonhal, kardhal, cápák és a gofok.. Vodice-n különböző biciklis utakat talál, a könnyebb útaktól kezdve egészen a valódi kihívásokat  jelentő utakig.

Vodice-t több sport pálya veszi körül: tenisz pályáok, foci, kézi-és kosárlabda pályák. Vízilabdázhat, homokröplabdázhat, bocsázhat… További lehetőségek: vízi tobogan, jet-ski, banán, tube, ejtőernyőzés.

Vodice strandjai

A nyári hőségtől a fenyőerődők árnyékában talál menedéket, melyek a töb kilóméteres hosszú, kavicsos, betonos és sziklás strandok mellett húzódnak egész Vodice-n (kivétel a városközpont, ahol a kikötő található. Két legismertebb strandja a Plava plaža– kaicsos sekély tengervízzel, mely „Kék zászlós” és a Hangar- Vodice másik oldalán helyezkedik, ugyanolyan szép strand, mint a Plava plaža.

Mit tekintsen meg Vodice-n?

* Okit domb a Gospe od Karmela templommal – az Okit dombon (135 m magas), a 14 kápolna „Keresztút” is itt található, mely a domb lábától a tetejéig vezet. A templom előtt több éves juhar fa áll, 4 m magas, három nagyobb ággal. Az ága a templom felé néz és Karácsony éjszakáján minden harmadik évben kivirágzik.
* Szent Kereszt plébánia templom – Dalmácia egyik legjelentősebb barokk stílusban épült temploma, valamint a Szent Križa Toranj Čorić templom.
Mindenképpen látogassa meg az Akvarij-t és a Hajózás Hagyományai Múzeumot, mely halász felszereléseket, hajó maketteket, tenger arheológiai gyűjteményt  tartalmaz, melyek a Kr.e. 3. évszázad és a középkor közé eredeztethetők, valamint a  Gajeta Falkuša és a  Sv. Jeronim hajók makettjeit, melyek a mediterrán hajók legrégebbi megjelenítései.

A környék érdekességei

Krka Nemzeti Park – Krka folyó menti területeket foglalja magában, mely egy festői kanyonon át halad 75 km-en. Ugyan autóval is megközelíthető, mégis hajóval a legszebb.


Skradin – a Krka folyó partján található, a sós és az édesvíz találkozásánál. A hagyományos klapa kórusok találkozási helye. A Krka Nemzeti Park közelésge mellett, 2000 éves történelemmel és gazdag gasztronómiai kínálattal büszkélkedik.


Kornati Nemzeti Park– a legenda szerint ez a gyönyörű arhipelág abból a fehér kőzetből jött létre, melyet az Isten a világ teremtése után  széthullajtott.

* Šibenik – a Nemzetközi Gyermek Fesztiválnak ad otthont, a Középkori vásárnak, a Dalmát Kórusok Fesztiváljának…
* Solymászati Központ –  Dubrava-ban található. A solymászat a sólyommal történő vadászattal foglalkozik, mely ugyanannyi idős amennyi bolygónk kulturája.

* Szigetek: Krapanj, Zlatin, Prvić – kb.300 sziget található a Šibenska- Kninska megye területén, és közülük csupán 6 lakott.

* Tribunj – kis halász falucska mely 2 km-re nyugatra található Vodice-től. Történelmi magja a kis szigeten van, mely a szárazfölddel egy kis híddal van összeköttetésben.

Látogasson meg további úticélokat, melyek közül ajánljuk Zadar (80 km), Split (100 km), Trogir (73 km), Primošten (40 km)…és további városokat.

 

Szórakozás Vodice-n

Vodice utcái és terei nyáron egy nyitott színházzá változnak: énekesek, klapa kórusok, festők, komikusok töltik meg a város tüdejét. Kávézók és klubbok teszik élettel telivé. Néhány közülük a Macano, Opium, Exit, Hookah bar, Makina a strandon, Cocolino, és koktél bárok… a legismertebb a Hacienda diszkó klubb a város határán.

A történések közül felsorolunk néhányat: Húsvéti regatta, a Város Napja, Vodica Motoros találkozások, CMC fesztivál, Klapa estek, Nagyboldogasszony ünnepe 07.15-én, Vodicei festa.


Vodice-n dalmát sepcialitásokat próbálhat ki, az ismert éttermek kellemes könyezetében. Igaz Vodice-i sepcialitás a vino marašćina édes bor, a legismertebb Vodice-i étterem pedig a Santa Maria. A hal ételek kedvelőinek ajánljuk a: Rico és Burin, a Rustica konobát, Gušte, Roki és Cesarica éttermeket.

Ha ön is részt szeretne venni a mediterrán hal specialitások elkészítésében, a legjobb halakat a reggeli halpiacon találja a Vodica-i piacon (egészen késő estig nyitva van, olykor egészen éjfélig).
Halakon kívül friss szezonális gyümölcsöket és zöldségeket is talál. Ne felejtse el megkóstolni a házi termékeket, mint az olíva olaj, házi bor, száraz füge …stb.

Mirjana Jovanović