Horvátországot csodálatos és érintetlen természeti értékei tehetik még vonzóbb turisztikai úticéllá. Nyolc nemzeti park található Horvátországban: Plitvicei- tavak, Brijun, Krka, Kornati, Mljet, Paklenica, Risnjak és az Északi Velebitek.

A messze leghíresebb Horvátországi Nemzeti Park a Plitvicei tavak, amely kiemelkedő a turisták által látogatott helyek közül.

A leglátogatottabb nemzeti parkok Horvátországban:
1. Plitvicei-tavak
2. Rijeka Krka
3. Brijuni
4. Paklenica
5. Mljet
6. Kornati
7. Risnjak
8. Északi -Velebitek

Számomra tavasszal a legszebb a Plitvicei- tavak és a Krka Nemzeti park, amikor az állat és növény világ burjánzik és a víz szintje is elég magas, ahhoz ,hogy megmutatkozzon az összes látványos és már annyiszor hallott pompás vízesések. Ezért, ha van rá módjuk inkább tavasszal látogassanak el a Plitvicei tavakhoz vagy a Krka Nemzeti Parkhoz. Ne feledjék magukkal vinni a fényképező gépet illetve kabátot, mert a víz mellett könnyen nedves lesz a ruha. A parkokon belül vannak éttermek ahol meg tudnak ebédelni vagy a séta fáradalmait kipihenni.

Plitvička jezera
Krka

Brijuni és a Kornati egyedülálló szigetcsoport, melyekhez szervezett hajós utak indulnak a szárazföldről Iste (Birjuni) és Dalmacije-ből (Kornati). Ezeken a hajós utakon ebédet és italt szolgálnak fel, valamint a szigetcsoport körüli hajózás során meg is állnak a szigeteken, ahol sétálni vagy akár meg is lehet mártózni a tengerben.

Kornati
Kornati

A Mljet szigetét ismert nevén erdős szigetnek is hívják, ami Dubrovnikból menetrend szerinti hajóval vagy Korculából, Hvárból, Peljesácból vagy Makarszkáról kiránduló hajóval is látogatható. A szigetre érve élvezhetik a napsütést, a tengert vagy akár körbe is sétálhatják a szigetet. Kiépített séta úton jutunk a Montokuc csúcsáig ahonnan az egész Mljet Nemzeti Park látványa tárul elénk.

Mljet

Paklenica, Risnjak és Észak -Velebit a horvát hegyvidék része. Paklenica a híres kiránduló helyei és a 150km-es hegyi útjai és ösvényei miatt híres. A legkedveltebb kanyoni út a Nagy Paklenicá-tól a Hegyi üregig (kb. 2 órás út).

Paklenica

A horvát hegyvidéket meglátogató kiránduló sétálhat, túrázhat, kipróbálhatja a hegyi biciklizést, horgászatot, barlangászást és részt vehet állat megfigyelő programon is.

Az Északi Velebit Nemzeti Parkban a Premuzic út alegismertebb, amelyik átvezet a legszebb és legérdekesebb részein az Észak Velebit hegységnek. A hegycsúcsokról lélegzetelállító látvány tárul elénk az Adriai tengerre és szigeteire.