Iako se sezona polako bliži kraju to ne znači da odmor i zabava trebaju prestati. Naprotiv, dolazi nam period godine koji je idealan za aktivan odmor u prirodi na svježem zraku, sudjelovanju na raznim festivalima i sajmovima, a s obzirom da su vrući ljetni dani ostavili posljedice na temperaturu mora sigurni smo kako će ono još neko vrijeme biti jako ugodno za kupanje te Vam pružiti pravo osvježenje.

Hrvatska je zemlja bogate povijesti i kulturne baštine, prekrasnih gradova i zanimljivih priča o njihovom nastanku, a osim veličanstvenog mora i otoka pravi mali raj možete pronaći u prirodi na planinama i uz rijeke. Jesenski odmor pružit će vam mogućnost da istražite i razgledate sve ljepote Hrvatske po ugodnijem vremenu bez velikih vrućina uz manje gužve i niže cijene. Također, u ovom periodu godine možete uživati na brojnim koncertima i predstavama.

Iskoristite sve blagodati odmora u posezoni i posjetite neke od sljedećih destinacija i događaja:

Dubrovnik

Jesensko vrijeme idealno je za posjet jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija na Mediteranu – Dubrovniku. Ne samo da će te osjetno uštediti na smještaju, ulaznicama, hrani i piću, već će te izbjeći velike ljetne gužve i vruće dane. U ovo vrijeme u Dubrovniku se održavaju razne manifestacije poput koncerata, kazališnih predstava, opera i folklornih događanja. U listopadu se tradicionalno održava Good Food Festival namijenjen svim ljubiteljima dobre hrane i pića. Svakako posjetite ovaj četverodnevni kulinarski događaj koji predstavlja raznovrsni program tradicionalne, ali i moderne gastronomije.

Good Food Festival

Osim navedenih događaja nikako ne propustite šetnju atraktivnim dubrovačkim zidinama dugim čak 1940m kojima je okružen stari dio grada. Šetnja zidinama predstavlja pravu atrakciju, a pogled na grad, okolne otoke i plavo more ostavlja bez daha svakog posjetitelja.

Dubrovnik

Nikako ne propustite i posjet brdu Srđ iznad Dubrovnika. Na Srđu će te uživati u veličanstvenom pogledu na grad i jednom od najljepših zalazaka sunca na svijetu. Posebnost ove lokacije leži i u tome što do nje možete doći automobilom, pješice, planinarskim putem ili se pak popeti daleko najatraktivnijom žičarom.

Srđ

Šibenik

U mjesecu rujnu u Šibeniku održava se Srednjovjekovni sajam koji Šibenik vraća u vremena kada je bio najveći hrvatski grad. Na sajmu svake godine sudjeluje više od 500 sudionika i 250 izlagača koji svim posjetiteljima nastoje približiti način života i rada u srednjem vijeku kada nije bilo tehnologije, a za rad su se koristile isključivo spretne ruke. Na sajmu će uživati svi ljubitelji tradicije i starih zanata. 29. rujna Šibenik slavi Svetog Mihovila, zaštitnika grada, pa možete biti i dijelom ovog svečanog događaja.

Srednjovjekovni sajam

Također, na prekrasnoj Tvrđavi Sv. Mihovila održavaju se mnogobrojni koncerti i predstave, a možete i uživati u ugodnoj šetnji do vrha tvrđave te u prekrasnom pogledu na grad, more i otoke.

Tvrđava Sv. Mihovila

Pula

Pula je grad bogate povijesti kojoj svjedoče brojne znamenitosti i građevine. Tradicija i kultura osjete se u svim ulicama grada, a amfiteatar Arena najpoznatija i najznačajnija je građevina od koje se započinje svaki obilazak Pule.

Amfiteatar Arena

Outlook festival zasigurno je jedan od važnijih događanja u Puli, a održava se početkom rujna. To je ujedno i najveći europski festival bass glazbe i sound system kulture. Osim spomenutog događaja tijekom jeseni u Puli možete uživati u brojnim koncertima i festivalima elektronske, zabavne i jazz glazbe, predstavama i animacijama u centru grada, a na raznim sajmovima imate priliku upoznati se sa autohtonim istarskim proizvodima.

Outlook Festival

Omiš

Omiš je gradić smješten u srcu Dalmacije na ušću rijeke Cetine. Nalazi se u veličanstvenom kanjonu okružen stijenama planine Dinare. Osim prekrasnih plaža koje su idealne za obiteljski odmor te brojnih povijesnih građevina koje će zadiviti sve ljubitelje povijesti i kulture, Omiš je destinacija kao stvorena za sve one željne aktivnog odmora i prirodnih ljepota.

Omiš

Najbolji period godine za aktivan odmor je upravo jesensko vrijeme, kada ljetne vrućine popuste, a gužve se smanje. Tada u Omišu možete uživati u raftingu na rijeci Cetini, nezaboravnom Zipline-u niz stijene, kanyoingu ili pak planinarenju i istraživanju planine Dinare. Također, u ovo vrijeme godine u Omišu se održava Dalmacija Ultra Trail, međunarodna treking utrka na kojoj sudjeluje više od 400 sudionika iz više od 30 država svijeta. Zašto se ne bi okušali i vi?

Rafting na Cetini

Ston

Ston je mali gradić velikih ambicija i mogućnosti. Poznat je i pod nazivom „Grad soli“, a u njemu se nalazi i najduži kameni zid u Europi. U rujnu se u Stonu održava jedinstveni maraton na stonskim zidinama. Bez obzira u kojoj ste formi, jeste li samo rekreativac ili profesionalni maratonac ova utrka bit će vam pravi izazov ali i veliko zadovoljstvo i zabava.

Ston

Tijekom jeseni u Stonu se održava Barokni festival, ali i večeri klapske pjesme. Ne zaboravite posjetiti i neke od povijesnih zanimljivosti poput crkve Sv. Mihajla, kancelarije Dubrovačke Republike te knežev dvor.

Ston

Rabac

Rabac je mjesto smješteno nadomak Labina u prekrasnoj uvali koju okružuje bujna vegetacija. Šetnica uz more pogodna je za dječju vožnju biciklom, trčanje ili rolanje. Rabac je poznat po bogatoj turističkoj ponudi, a polako se razvija i u centar modernog i lječilišnog turizma. Idealna je destinacija za sve ljubitelje sporta i rekreacije koji mogu uživati u aqua parku, stolnom tenisu, mini golfu, jahanju, lovu, ribolovu, ronjenju, jedrenju, sportskom penjanju, odbojci na pijesku, paintballu i mnogim drugim aktivnostima. Pravo vrijeme za posjet je upravo u jesen kada se u Rabcu održavaju mnogobrojne biciklističke utrke.

Rabac