Nikad niste bili u Rogoznici? Pravo je vrijeme da je posjetite. Rogoznica je mali gradić u središtu jedne od 4 Hrvatskih regija – Dalmaciji. Upravo zbog svoje pozicije nazivaju je i „Srcem Dalmacije“, a tome u prilog ide i ljubavna priča o legendi na jezeru Zmajevom oku, po kojemu je Rogoznica možda najpoznatija. No, o tome ćemo nešto malo kasnije.

Rogoznica

Centar Rogoznice nalazi se na otočiću koji je s mostom spojen s kopnom. Na otočiću su uglavnom zadržale stare kamene kuće i iako je nedavno obnovljena obala i uređena, riva ipak odiše autentičnom mediteranskom atmosferom koja u ljetne dane uz mnoštvo zanimljivih događanja okuplja turiste koji su došli upravo ovdje na odmor. Osim zanimljivih ljetnih događanja koja su prožeta tradicijom Rogoznicu krasi bogata gastronomska ponuda. Hrana se priprema od domaćih proizvoda, a najpoznatiji su riblji restorani koji su opremljeni ribom s rogozničkih ribarskih koća.

Ostatak otočića prekriven je šumom te kao takav idealan je za šetnju, trčanje i biciklizam.

Rogoznica

Kako u Rogoznici Adriagate ima svoj ured pobrinuli smo se da kod nas možete iznajmiti bicikl za sebe i djecu. Osim bicikli možete iznajmiti i skutere te obići cijelu rogozničku obalu koja je duga čak 54 km.

Adriagate poslovnica

Ono što Rogoznicu čini jednom od najprivlačnijih turističkih destinacija je njena duga obala tik uz koju su se smjestile privatne kuće s apartmanima, ali i kuće za odmor te vile namijenjene za upravo za turističko iznajmljivanje. Zamislite odmor gdje iz apartmana vidite more, čujete šum valova, odmor gdje djeca bezbrižno mogu otrčati do plaže bez vaše pratnje jer vrata dvorišta su vrata s kojima gazite šljunčano tlo plaže. Savršeno! Što se može više poželjeti od odmora uz more, zar ne?

Rogoznica

Najpoznatije lokacije kuća i apartmana za iznajmljivanje uz more su Stupin Čeline, Zatoglav, ulica Zečevarska, ulica Šepurine, Lozica, Crljina, Gornji muli, Ražanj, Kalebova luka, Stivašnica, Mezaroca, Varoš, Kanica. Sve su to lokacije koje su tik uz more ili do 100m od mora. Ulice nisu prometne, te je jako mirno i sigurno za djecu. Korisno je spomenuti da od navedenih lokacija šljunčane plaže su Stupin Čeline, Zatoglav, ulica Zečevarska, ulica Šepurine, Lozica, Gornji muli, dok su veće stijene i betonirani prilaz u more nalazi se na lokacijama Crljina i Varoš (koji su zapravo kombinacija šljunaka i betona), Ražanj, Kalebova luka, Stivašnica, Mezaroca i Kanica.

Smještaj uz more Rogoznica

Kao što smo spomenuli ranije vratit ćemo se na legendu o Zmajevu oku. Naime, legenda kaže da je Rogoznicu od neprijatelja čuvao strašni zmaj kojemu bi mještani u znak zahvalnosti svake godine dali najljepšu djevojku u selu za nevjesti. No jednog dana pojavio junak Aristoles i zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala biti nevjesta strašnome zmaju. Mladi je junak izazvao Zmaja na dvoboj i smrtno ranio zmaja. Dok je umirao zmaj si je kandžama iskopao oči. Jedno je oko bacio daleko do Mljeta, a drugo mu je samo iskliznulo pod noge i istopilo kamen. U kamenu udubinu slilo se more i nastalo je jezero, znakovita imena Zmajevo oko. Prema toj legendi o zmaju ako se dvoje zaljubljenih okupa u Zmajevom oku bit će jedno drugom vjerni do kraja života, a njihov će brak biti blagoslovljen vječnom ljubavlju i zdravom djecom.“ (Izvor TZ Rogoznica)

Zmajevo oko

S ovom lijepom ljubavnom pričom završit ćemo kratku priču o Rogoznici, a u sljedećem članku donosimo koje su to najpopularnije plaže u Rogoznici i okolnim manjim mjestima.