Upoznajte Istru, najveći hrvatski poluotok bogate kulture i povijesti, prekrasnih gradova i otoka, tajanstvenih uvala, očaravajućih plaža i veličanstvenih prirodnih ljepota.

Ukoliko se u potpunosti prepustite doživljajima, okusima, tradiciji i događajima koje Vam nudi Istra, bit će te ispunjeniji i bogatiji za jedno veliko iskustvo.

U nastavku Vam predstavljamo samo dio onoga što Vam Istra može ponuditi. Zakoračite u ovaj jedinstveni dio Hrvatske i provedite nezaboravne trenutke.

Znamenitosti i kultura

Pula – moderan grad bogate kulturne baštine i ujedno najveći grad u Istri. Brojne znamenitosti svjedoče o burnoj prošlosti ovoga grada dok njegov moderni razvoj omogućuje uživanje u brojnim festivalima i manifestacijama. Najznačajniji simbol grada Pule je amfiteatar Arena, koji je sagrađen u 1. stoljeću i po veličini je šesti amfiteatar u svijetu. U prošlosti, u Areni su se priređivale borbe gladijatora, viteški turniri i sajmovi, a danas se održavaju razni kulturni događaji poput Filmskog festivala, Operne sezone, Konjičkog kanala, predstava i brojnih koncerata. Početak glavne ulice krasi Slavoluk Sergijevaca, a na kraju ulice, na Forumu, nalazi se Augustov hram. Od ostalih znamenitosti svakako vrijedi obići Herkulova vrata, Gradsku vijećnicu i Katedralu uznesenja Blažene Djevice Marije.

Rovinj – jedan od najromantičnijih gradova na Mediteranu nastao na mjestu današnje crkve Sv. Eufemije. Ponosi se prirodnim i kulturnim znamenitostima kao što su stari grad i park šuma Zlatni rt. Strme ulice odišu pravim istarskim duhom, a šareno obojene kuće i prekrasan pogled na arhipelag čine ovaj grad jedinstvenim. Od ostalih spomenika i znamenitosti svakako posjetite barokni Balbijev luk, crkvu Sv. Križa, Zavičajni muzej i Rovinjski akvarij.

Poreč – grad koji se smjestio na zapadnoj obali poluotoka te nosi titulu najposjećenije destinacije u Istri. Cijela starogradska jezgra zbog burne i duge prošlosti naziva se spomenikom kulture, a od ostalih spomenika svakako razgledajte Eufazijevu baziliku, Sjevernu kulu, Peterokutnu kulu, Kanonik, romantičnu kuću i Neptunov hram. Poreč je poznat i po svojim prirodnim ljepotama poput jame Baredine, Markove jame, Pincinove jame i skupine stabala oko crkvice Sv. Ane.

Umag – slikoviti mediteranski gradić-luka na sjeverozapadnoj obali Istre poznat po bogatoj sportskoj ponudi. Umag je nadaleko poznat kao sjedište međunarodnog ATP turnira, a ima i izuzetno zanimljivu povijest. Još u dalekoj prošlosti otkrili su ga rimski plemići i odlučili ga pretvoriti u svoju ljetnu rezidenciju. Sjaj, raskoš i glamur tih vremena preslikava se danas u venecijanskim kućama kojima je bogata stara umaška jezgra. U gradu su sačuvani dijelovi zidina i kula te barokne i renesansne crkve i zgrade. Od povijesnih zanimljivosti posjetite crkvu Sv. Marije, crkvu Uznesenja Marijina i Sv. Pelegria i crkvu Sv. Roka.

Gastronomija

Istarskom kuhinjom isprepleću se tradicionalna jela i autohtone namirnice kao i moderna jela te praćenje suvremenih kulinarskih trendova. Zanimljivo je upravo to što se u današnjoj istarskoj kuhinji starinska jela pripremaju na novi način i to što možete pronaći mediteranska ali i kontinentalna jela kojima posebni žar daje maslinovo ulje i razne sorte vina. Tajna istarske kuhinje, osim u specifičnim namirnicama, leži u kulinarskoj mašti te izuzetnoj ljubavi i trudu koji se ulažu prilikom spremanja jela.
Samo neka od tradicionalnih istarskih jela i namirnica su:

Tartufi – rijetka i skupocjena gljiva koja raste na plodnom istarskom tlu. Tartuf je snažnog i specifičnog mirisa, a izgledom podsjeća na krumpir. Kako je zakopan u zemlju može se pronaći jedino uz posebno dresiranog psa. Kulinarski stručnjaci kažu kako je tartuf vrhunac gastronomije. Preporučamo da kušate škampe sa tartufima te biftek s ribanim tartufom.

Fuži – tradicionalna istarska tjestenina od glatkog tijesta koje se izrađuje od brašna, soli, jaja i vode. Tanko razvaljano tijesto reže se na rombove širine 3 do 4 cm nakon čega se pomoću štapića jedan kraj romba ovije oko drugog i pritisne kako bi se zalijepili. Najčešće se poslužuje uz umak od tartufa, razne gulaše od divljači ili domaćih kokoši te sa šparogama.

Istarski pršut – zaštićen suhomesnati proizvod od svinjskog buta. Tajna istarskog pršuta krije se u tradicionalnim načinima obrađivanja, a to su sušenje na zraku u prirodnim klimatskim uvjetima bez dimljenja ili pak suho salamurenje. Pršut je simbol istarske kuhinje pa se pazi na svaki detalj počevši od uzgoja svinja, obrade, sušenja i začinjavanja, a karakteristična je i što duža i veća šnita.

Čripnja (istarska peka) – jela od mesa ili ribe pripremljena na otvorenom ognjištu ispod čripnja (peke). Za pripremu jela na ovaj način potrebno je veliko iskustvo i znanje, jer svaki sitni detalj počevši od odabira materijala i vrste peke, količine i rasporeda žara i pepela, dužini pečenja i količini mesa ovisit će kvaliteta jela. Svakako isprobajte meso, ribu, kruh ili štrudlu pripremljenu ispod čripinje, okusi su neopisivi i nezamjenjivi.

Istarski sir – najpoznatiji istarski sir je Špin koji se proizvodi nedaleko od Poreča u tradicionalnoj istarskoj kamenoj kući. Osim polutvrdih kravljih, ovčjih i miješanih sireva raznih aroma nude se i skute koje se mogu koristiti za pripremu predjela, jela i slastica.

Vino – osim po ukusnim jelima Istra je poznata i po vrhunskim crnim i bijelim vinima. Topla istarska zemlja pogoduje rastu vinove loze i grožđa od kojeg se rade poznata bijela vina kao što su Malvazija, Chardonnay, Muškat, Pinot bijeli i Sauvignon te crna vina Teran, Muškat crveni, Merlot i Crni pinot. Istražite vinske podrume i uživajte u neodoljivim okusima i mirisima istarskih vina.

Istarski suveniri

Mala kamena skulptura kažuna te poljske kućice napravljene od plosnatog kamena najznačajniji su i najpoznatiji istarski suvenir. Osim toga, figurica istarskog goveda ili boca vina također su lijepe uspomene koje će vas podsjećati na boravak u Istri.

Prirodne ljepote

Istarski poluotok krase prekrasni pejzaži isprepleteni zelenilom polja, brežuljaka, dolina, parkova i plavetnilom mora, rijeka i jezera. Stanovnicima Istre utkano je u način života ljubav prema prirodi i njeno očuvanje. Pripremite se na neodoljive poglede na prirodu jer ovo su uspomene i fotografije koje će Vam zauvijek ostati u sjećanju.

Brijuni – Brijunski arhipelag proteže se ispred jugozapadne obale Istre. Otočje se sastoji od dva velika otoka: Veli Brijun, Mali Brijun i dvanaest otočića. Na Velom Brijunu ima oko 600 autohtonih biljnih vrsta, većinom mediteranskog obilježja, a u sjevernom dijelu Velog Brijuna nalazi se safari park gdje slobodno žive jeleni, zebre, nojevi, žirafe i druge životinje.

Rt Kamenjak – jedinstveni je poluotočić krajnjem jugu istarskog poluotoka. Ono što ga čini posebnim je mediteranska klima i položaj zbog kojih nosi titulu najsunčanijeg dijela Istre. Zanimljivo je i to da se na njemu nalazi i poznato nalazište otisaka dinosaurovih stopa.

Park prirode Učka – nalazi se na istočnoj strani istarskog poluotoka, a obuhvaća planinski masiv Učke i dio Ćićarije. Sa najviše točke, Vojka, protežu se prekrasni pogledi na otoke Krk, Lošinj i Cres. Učka je bogata različitom florom i faunom pa se ističu endemi poput Učkarskog zvončića te rijetkog Bjeloglavog supa. Važno je spomenuti i stoljetne šume pitomog kestena, bukove šume te razne vrste ljekovitog bilja i plodova.

Motovunska Šuma – bogata starim listopadnim drvećem nalazi se na naplavinama uz rijeku Mirnu. Neobično je to što u ovoj šumi raste hrast lužnjak koji je uobičajena vrsta u nizinskim krajevima kopnenih dijelova Hrvatske, a stanište je i vrlo rijetkog bijelog tartufa.

Istarski balun

Istarski balun ili balon, poznati je narodni ples na istarskom poluotoku. Koreografija se izvodi tako da je više plesnih parova ravnomjerno raspoređenih po kružnici, s plesačem s unutarnje i plesačicom s vanjske strane kruga. Oni se kreću suprotno od smjera kazaljke na satu, dok se jedan par, ili nekoliko pojedinačnih plesača, okrećući se oko svoje osi, vrte u smjeru kazaljke na satu. Izvodi se uz pratnju miha ili roženica, rjeđe šurli ili vidalice, a iznimno i uz pratnju harmonike.

Događanja u Istri

Tijekom cijele godine u Istri se održavaju razna kulturna, društvena, sportska i zabavna događanja. Sadržaja ne nedostaje za sve generacije, a među najpoznatije i najatraktivnije događaje ubrajamo: Street & art festival u Poreču, Motovun Film Festival, Pula film festival i Croatia Open Umag. Sva događanja u Istri možete pratiti na stranici Turističke zajednice Istarske županije >>