Ako ste jedan od onih ljudi koji žele  istražiti puteve kojima se rjeđe ide, ili ne planirati ništa i pustiti da vas odredište inspirira i odvede u nepoznatom smjeru, onda sigurno će te poželjeti sami skrojiti svoje putovanje… Organiziranje putovanja u vlastitom aranžmanu zahtijeva više vremena, truda i organizacijskih vještina. Slatka maštanja zbog kojih ne spavamo noćima od uzbuđenja.

Progooglajte razne stranice o putovanjima i internetskim forumima, te pročitajte što drugi kažu o destinaciji koja je vaše sljedeće odredište. Iskustva drugih, komentari i savjeti još uvijek su najsigurniji način informiranja! Ne ustručavajte se pitati za preporuku i savjet turističke agencije. Rado će Vas uputiti i preporučiti Vam ono najbolje i najzanimljivije.

Ako putujete avionom letove počnite pretraživati i po nekoliko mjeseci unaprijed, jer ćete tako proći jeftinije, osobito ako ne putujete vikendom, prije blagdana i školskih praznika. Isto pravilo uštede vrijedi i za rezerviranje smještaja za ljetovanje. Tako naprimjer Adriagate.com nudi First minute popuste od 10% – 15% za rezervacije koje su napravljene 6 mjeseci prije konzumacije.

Kad odabirete smještaj morate prvenstveno voditi računa kod odabira smještaja, tj. da odaberete smještaj koji najviše odgovara vašim preferncijama.

Koliko ćete vremena provoditi izvan apartmana, na plaži, koliko vam je važan komfor, udaljenost od mora i naravno, cijena.
Po dolasku na odredište obavezno svratite  u turistički ured gdje ćete pronaći dobre savjete ugodnih domaćina, karte i vodiće grada i regije, te razne brošure. Brošure su prepune korisnih informacija ali i kupona s popustima u suvenirnicama, restoranima, frizerskim salonima i sl. U turističkim uredima pitajte kako vozi javni prijevoz, a odlučite li se pak za taxi, cijenu obavezno dogovorite unaprijed.

Još jedan od onih važnih savjeta je da obavezno kopirate putovnicu, jer kod krađe ili gubitka orginala identifikacijskih dokumenata ovaj savijet vam može uvelike pomoći pri izdavanju novih isprava.

Naravno uz sve savjete najvažnije je imati veseli avanturistički duh s kojim će Vam svako putovanje biti neponovljivo!