Primorska Hrvatska, uključujući i cijelu Dalmaciju ima godišnju insolaciju i do 2700 sati godišnje, a najviše na otocima i u južnoj Hrvatskoj.

Odbljesak sunčevih zraka od mora, pijeska i kamena pogotovo je štetan za naše oči. Pri izloženosti UV zračenju ugrožena su sva tkiva oka: spojnica, rožnica, leća i mrežnica.

Kod leće oka ubrzava se razvoj mrene (zamućenje leće), a na mrežnici nastaju degenerativne promjene koje nose nepopravljiva oštećenja vida. Zbog toga su na ljetovanju osim kreme za sunčanje i šešira obavezne sunčane naočale kako bi zaštita od UV zraka bila kompletna, a odmor bezbrižan.

Sunčane naočale razlikuju se po modelu, materijalu, zatamnjenju i boji. Preporučaju se što veće, što tamnije, polarizirane i s UV zaštitom. Današnja tehnologija omogućava i sunčane naočale s dioptrijom.

Ako na ljetovanje zaboravite ponijeti sunčane naočale, u gradu Splitu je njihova ponuda zaista raznolika, jer njegovi stanovnici vole modu i svoj stil usklađuju s modernim sunčanim naočalama, a i sigurno će Vas podsjećati na odmor u ovom prekrasnom gradu.

Autor posta: Zrinka Ivušić, inženjerka optometrije, zaposlena u Optika M u Splitu na poslovima kontrole vida i mjerenju vidne oštrine.