Volite skupljati školjke dok se opuštate na plaži? Ali što učiniti s njima nakon što se vratite kući? Već su poprimile neugodan miris i najradije biste ih bacili. Međutim, one se mogu jednostavno očistiti i potom ih možete iskoristiti za izradu različitih ukrasa.

Kako ih očistiti?

Ostavite ih malo da se isperu u običnoj vodi. Potom ih uronite na nekoliko sati u posudu u kojoj je mješavina 1/8 izbjeljivača i ostatak kipuće vode (ovisno o stanju školjki možda ćete trebati povećati udio izbjeljivača). Nakon toga ih opet isperite u običnoj vodi. Ukoliko osjetite miris izbjeljivača možete u vodu dodati malo deterđenta. Potom ih ostavite da se osuše na ručniku (ili papirnatom ubrusu).

Školjke se mogu iskoristiti za izradu različitih ukrasa. Samo trebate malo inspiracije:

– Staklene posude: Svoje uspomene sa plaže možete spremiti u staklenu posudu i lijepo ih složiti. A ako ste donijeli i pijeska sa plaže, stavite ga na dno posude pa na njega posložite školjke

– Okvir za slike: Zalijepite školjke na okvir za slike. Možete se poigrati kombinacijama pa školjkama samo ukrasiti jedan kutak ili čak cijeli okvir. Za bolji efekt zalijepite i pijesak pa na njega posložite školjke.

– Kutija od školjaka: zalijepite školjke na ukrasnu kutiju. Za ukrašavanje malih kutija izaberite manje školjke

– Školjke na užetu: Probušite rupe kroz školjke i posložite ih na uže. Uže sa školjkama možete izložiti na prozoru ili pričvrstiti na zid.