Vodice su slikovit gradić na obali srednjeg Jadrana, smješten u uvali s bistrim morem, okružen vinogradima i borovom šumom. Ime su dobile po izvorima vode i razvile se upravo na ovome mjestu zahvaljujući bunarima.

Upravo ovaj lijepi položaj i bogata turistička ponuda doprinijele su da se razvije u poželjan turistički cilj – što dokazuju zadovoljni posjetitelji koji se vraćaju u Vodice iz godine u godinu.

Struka je prepoznala kvalitetnu turističku ponudu Vodica i dodijelila gradu brojne nagrade. Dobitnik su priznanja Turistički cvijet koje se daje mjestu koje ulaže u poboljšanje turističke ponude. Vodička riva je pobjednica natječaja za najbolju rivu, a Marina je dobila Europsku plavu zastavu jer zadovoljava ekološka mjerila te se mogu dičiti i s plažom koja ima Plavu zastavu.

Ovaj mali gradić se odlikuje bogatom gastro ponudom, noćnim životom, kulturnim sadržajima, kilometrima uređenih plažama. Sadržaja ovdje zasigurno ne nedostaje.

Vodice za ljubitelje sporta

Ronilački centri u Vodicama će vam omogućiti da uživate u prirodnim ljepotama jadranskog podmorja i da razgledate olupine brodova koji nisu stigli na svoje odredište. Za strastvene ribolovce se iz Vodica brodovima „Bakul“ i „Loly“ organizira Big Game Fishing. Najčešća meta Big Game Fishinga su tune, sabljarke, morski psi, gofovi… U Vodicama postoje kilometri raznih biciklističkih staza, postoje manje zahtjeve staze, za prave zaljubljenike teški usponi.

Vodice obiluju sportskim terenima: teniski tereni, nogometno, rukometno i košarkaško igralište. Možete zaigrati i vaterpolo, odbojku na pijesku, boćati… Neke od ostalih mogućnosti su: vodeni tobogan, jet-ski, banane, tube, padobrani.

Plaže u Vodicama

Bijeg od ljetnih vrućina potražite u hladu borovih šuma na kilometrima šljunčanih, betonskih i stjenoviti plaža koje se protežu kroz cijele Vodice osim kroz sam centar gdje se smjestila marina. Dvije najpoznatije plaže su Plava plaža: šljunčana plaža s plitkim morem, nositeljica plave zastave i Hangar – nalazi s druge strane Vodica i podjednako je atraktivna kao i Plava plaža.

Što podsjetiti u Vodicama

* Brdo Okit s crkvom Gospe od Karmela – Na brdu Okit (135m visine) tu je i 14 kapelica „Put križa“ koje se nalaze od podnožja do vrhunca brda. Treba spomenuti da je ispred crkve mnogo godina raslo drvo klen, visoko do 4 m, s tri veće grane. Grana okrenuta prema crkvi procvjetala bi u božićnoj noći svake treće godine.
* Župna crkva sv. Križa – jedno od značajnijih objekata baroknog stila u Dalmaciji, zatim Čorićev Toranj.
Obvezno posjetite Akvarij i muzej pomorske tradicije sadrži stare ribarske alate, brodske makete, ali i predmete pronađene na pomorskim arheološkim nalazištima, koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista do Srednjeg vijeka, te makete brodova Gajeta Falkuša i Sv. Jeronim kao najstariji prikaz broda na Mediteranu.

Zanimljivosti u okolici

* Nacionalni park Krka – obuhvaća područje uz rijeku Krku koja teče kroz slikovit kanjon dug 75 km. Iako se može doći autom najljepši je pristup brodom.

* Skradin – se nalazi na obali rijeke Krke, gdje se miješaju slana i slatka voda. To je grad tradicionalnih susreta dalmatinskih klapa. Osim blizine NP Krka diči se i sa 2000 godina dugom povijesti te bogatom gastro ponudom.

* Nacionalni park Kornati – prema legendi ovaj je čudesni arhipelag nastao od bijelih stijena koje su Bogu ostale nakon stvaranja svijeta, pa ih je samo razbacao.

* Šibenik – grad Šibenik je domaćin Međunarodnog dječjeg festivala, Srednjovjekovnog sajma, Festivala dalmatinske pjesme.
* Sokolarski centar se nalazi u Dubravi. Sokolarenje, vještina lova sa sokolom staro je koliko i najstarije kulture naše planete.

* Otoci: Krapanj, Zlatin, Prvić – oko 300 otoka se nalazi na području Šibensko- kninske županije, a samo ih je 6 naseljeno.

* Tribunj – malo ribarsko mjesto koje se nalazi 2 km zapadno od Vodica. Povijesna jezgra je nastala na otočiću koji je s kamenim mostom povezan s kopnom.

Posjetite i druge atraktivne destinacije preporučujemo da posjetite gradove Zadar (80 km), Split (100 km), Trogir (73 km), Primošten (40 km)…

Zabava u Vodicama

Ulice i trgovi Vodica se ljeti pretvaraju u Kazalište na otvorenom: pjevači, klape, plesači, slikari te komičari ožive grad punim plućima. Živnu i mnogobrojni kafići i klubovi. Neki od njih su Macando, Opium, Exit, Hookah bar, na plaži Makina, Cocolino, Cocktail barovi te najpoznatija Hacienda, diskoteka koja se nalazi van grada.

Od brojnih događanja u Vodicama izdvojili bih sljedeće: Uskršnja regatta, Dan grada Vodica Moto susreti , CMC festival,Klapske večeri, Procesija uoči Gospe od Karmela – 15.07. Vodička fešta.

U Vodicama ćete uživati u dalmatinskim specijalitetima kao i u ugodnom ambijentu poznatih vodičkih restorana. Pravi vodički specijalitet je slatko vino marašćina a najpoznatiji restoran u Vodicama je Santa Maria. Ljubiteljima ribe preporučujemo: Rico i Burin. Konobe Rustica, Gušte, Roki i Cesarica.

Ako se želite okušati u pripremanju mediteranske i riblje kuhinje, najbolji izbor ribe naći će te ujutro na tržnici u Vodicama (radi i do kasno u noć, nekad i do 24 h)
Osim ribe tu možete pronaći i svježe sezonsko voće i povrće. Ne propustite priliku da u Vodicama kupite i neke od domaćih proizvoda kao što su maslinovo ulje, domaće vino, suhe smokve i drugi.

Pogledajte veliki izbor apartmana u Vodicama iz ponude Adriagate.com. Vodice su idealno mjesto za provesti ugodno ljetovanje!

uredila Mirjana Jovanović