Dubrovačka rožata ili rozata kako je još zovu jedna je od najpoznatijih tradicionalnijih dubrovačkih slastica. Rožata je vrhunska delikatesa, lagana i lijepog okusa, te ju često možete naručiti u dalmatinskim restoranima.

 

Dubrovačka Rožata Hrvatska bAdriagate.com

Potrebni sastojci:
– jaja 12 kom
– šećer u kristalu 0,22 dkg
– mlijeko 1 l
– štapić vanilije 1 kom
– slatko vrhnje 0,35 l
– šećer (u kristalu za karamel) 0,12 kg
– bademi  0,10 kg
– grožđice 0,07 kg
– rum 0,02 l
– ušećerene kore naranče 0,06 kg

 

Način pripreme rožate:
Prokuhati vaniliju i mlijeko, a u posebnu zdjelu staviti jaja i šećer te izmiješati ih. Prokuhano mlijeko treba procijediti, malo ohladi i dodavati lagano u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje.  Potrebno je sve tako izmiješati ali prvenstveno voditi načina da se ne stvara pjena na površini.

Ostatak šećera potrebno je karamelizirati i njime obložiti dno i ostale strane kalupa. Tako obloženi kalup napuni se izmiješanom smjesom, te stavi u srednje zagrijanu pećnicu (oko 150 do 160º C u trajanju sat vremena) u vodenu kupku da se krema stegne. Kad je rožata upola zgrušana u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum da ostanu u sredinu oblika. Gotovu rožatu potrebno je izvaditi da se ohladi u hladnjaku preko noći. Kod konzumacije rožata se istrese iz kalupa, a preko nje se prelije tekućina rastopljenog karamela.

 

Dobar tek!!!

 

uredila Mirjana Jovanović