Iscrtani medenjaci nam donose sjećanje na stare dane kada su bili predmetom čežnje kako djece tako i mladih djevojaka.

Licitarska srca su jestiva i rade se od uobičajenih namirnica poput meda ili šećera, brašna, jaja i vode, te jestivih boja. Osim srcolikih oblika mogu biti i u obliku čizmica i potkova.

Tradicija darivanja licitarskog srca kao zaloga vjernosti vrlo je stara u sjevernoj Hrvatskoj, posebice u Hrvatskom zagorju. Darivanje ovih jedinstvenih medenjaka u obliku srca sa zrcalom i ljubavnim stihovima (verzlom) i danas se zadržalo u Hrvatskoj. U gradu Zagrebu, kao i u ostalom dijelu Hrvatskog zagorja Licitarsko srce postalo je suvenir koji svi posjetitelji rado ponesu sa sobom!

Pripremili smo tajni recept ove hrvatske tradicionalne delicije:

Sastojci za tijesto:
1 kg šećera
6 dl vode
3 jaja
3 dag licitarskog kvasca (salakalij ili ledeni kvasac)
glatkog brašna prema količini ukrasa koje želimo načiniti

Sastojci za glazuru:
10 dag želatine
1/2 l vode
crvena prehrambena boja

Priprema tijesta:
Voda i šećer se kuhaju, zatim ohlade i preliju u drugu posudu. Smjesi dodamo jaja, kvasac i brašno po potrebi pa umijesimo tijesto, nakon čega to tijesto treba odmoriti barem 3 sata na hladnome. Nakon 3 sata tijesto razvaljamo te oblikujemo kalupom oblike koje želimo i posložimo na prethodno pobrašnjen pleh. Kolačiće pečemo 5 – 7 minuta na 250°C. Hladne kolačiće očetkamo od brašna i ukrasimo.

Gingerbread hearts

Gingerbread heartsGlazura:
Želatinu kuhanjem rastopiti u 1/2 l vode, ali ne kuhati. Ohladiti, dodati boju. Kolačiće možete premazivati ili umakati u smjesu, a osušiti na rešetki.

Gingerbread heartsKad su kolačići potpuno suhi, ukrasite ih po želji. Danas postoje boje u tubi pa je kolačiće lakše ukrasiti. Tradicionalno, lijepe se komadići ogledala i prigodne sličice pa se sve još bogato ukrasi viticama s bojama iz tube.

Izbor: skrinjakreativnosti