Zoo Zagreb kutak za odmor s obitelji i djecom u parku Maksimir površine od 316 hektara

U srcu Zagreba smjestio se park Maksimir na površini od 316 hektara. Gotovo 200 godina star park Maksimir u gradu Zagrebu zauzima značajno mjesto zbog svoje bogate prirodne i kulturne bašine. U parku danas obitavaju brojne vrste životinja, biljaka i gljiva.

Samo 5 minuta tramvajem od centra grada u parku se možete skloniti od gradske vreve i užurbanog gradskog života, te uživati u šetnji kroz maksimirsku šumu. U parku su uređene staze za šetnju, trčanje, vožnju biciklom i veslanje čamcima na Trećem jezeru.

Park je zbog svoje iznimne vrijednosti zaštićen zakonima: Zakonom o zaštiti prirode kao spomenik parkovne arhitekture i Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara zaštićen je kao kulturno dobro Hrvatske.

Na južnom kraju parka Maksimir nalazi se Zoološki vrt grada Zagreba, te je omiljeno mjesto za opuštanje i razonodu.

U zoološkom parku Zagreb

Kako imam dvoje male djece odlučili smo se nagraditi nakon radnog tjedna i za vikend otputovati do Zagreba kako bi s djecom posjetili upravo park Maksimir i Zoološki vrt. U Zagreb smo došli u subotu predvečer, dovoljno da iskoristimo ono malo što nam je ostalo od dana da se prošetamo Jarunom, još jednim popularnim parkom u gradu Zagrebu.

Jarun – jako pitomi labudovi i patke hrani jedan od domaćih stanovnika grada Zagreba

Sutra nas je dočekalo prekrasno sunčano vrijeme. Iako je polovica rujna temperatura je 24°C i jako je vruće, pogotovo ako sa sobom nosite dječje rekvizite i u stalnom ste pokretu.

Djeca su bila jako uzbuđena, pogotovo stariji sin koji je osim uzbuđenja bio pomalo i prestrašen. Ovo je njegov prvi susret sa životinjama koje je gledao sam na slikovnicama i televiziji. Shvatila sam to tek kad me je pitao: „Mama, da li žirafe jedu ljude i ima li u zoološkom dinosaura’“.

U parku smo proveli više oko 3 sata. Djeca su uživala u svemu što su vidjela i s radoznalošću iščekivala svaku novu životinju, pogotovo mlađa kćer koja je svaku glasno dozivala i trebali su mi veliki napori da je spriječim da ne uskoči u ograđeni prostor. Stariji sin je bio još uvijek oprezan, no poslije se je opustio.

Šumska sitatunga, ali mi smo je prozvali Bambi

Lav spava neometano bez obzira na gomilu ljudi koja ga promatra

Njemu se najviše svidio lav i medvjed. Od drugih životinja vidjeli smo: lemure, tuljane, vidre, dabrove, morske lavove, merkate, tapire, razne zmije, papige, zebre, deve, geparda, bizone, krokodile, razne majmune, razigranu čimpanzu i još mnogo drugih stanovnika Zoološkog vrta.

Zebra se skrila u kuću

Krokodili stoje ukipljeni i nisu se uopće pomaknuli

Zmije

Čimpanza je od prolaznika tražila jabuke

S kozlićima smo se smjeli i družiti

Bizoni

Deve

Merkati iz Kralja Lavova

Gepard