Otok Vis karakterizira predivno i nevjerojatno čisto more, brojne skrivene uvale, šljunkovite i pješčane plaže. Jedan je od najudaljenijih hrvatskih otoka no upravo se u tome krije njegova čar. Ukoliko na Vis dolazite iz smjera Splita pripremite se na trosatnu vožnju ali već pri prvom pogledu sa trajekta bit će vam jasno da se isplatilo doći.

Vis je okružen otvorenim morem i upravo zbog toga je ono drugačije od mora na koja ste inače navikli. Kupanje na Visu je nezaboravan doživljaj, nešto što se ne može prepričati već se mora doživjeti. Ono što se može prepričati su  brojne prirodne plaže i skrivene uvale koje su poput oaza mira i tišine.  Među njima izdvajamo predivnu uvalu Stončicu, poznatu po pješčanom dnu i gustom mediteranskom bilju koje je okružuju. Tu su također uvale Srebrna, Stiniva i brojne druge, na vama je da ih isprobate i odaberete onu koja vam se najviše sviđa. Više o plažama možete pronači i na našem Vodiču kroz plaže – link!

Prirodni fenomen Modra špilja na Biševu, jedan od zaštitnih znakova Visa, neprestano privlači rijeke turista. Špilja ima dva otvora od kojih se jedan nalazi ispod razine mora pa sunce koje kroz njega prolazi stvara nevjerojatno lijepu plavu boju.

Modra špilja Biševo
Modra špilja Biševo

Otok Vis ima bogatu i burnu prošlost o kojoj svjedoče brojni spomenici od antičkog do novijeg doba pa ljubitelji povijesti mogu uživati u posjeti ostacima antičkog grada, rimskim termama te brojnim renesansnim ljetnikovcima i crkvicama.

„Top destinacije“, vodič kroz Hrvatske destinacije, preporučava na otoku Visu:

•    Ostaci antičkog grada Isse
•    Crkve i samostan
•    Ljetnikovac hrvatskih i viških plemića
•    Utvrde iz raznih povijesnih razdoblja
•    Arheološki muzej grada Visa    
•    Vino vugava
•    Podzemni tuneli i bunkeri
•    Hib
•    Ljetno kino na otvorenom
•    Viška pogača

Zbog svoje jedinstvene mikroklime, plodnih polja i ribolovnih zona, Vis je hrvatski gastronomski raj. Mnogi koji su imali prilike uživati u nekom od brojnih viških restorana ili obiteljskih domaćinstava, složit će se da se na otoku Visu najbolje jede na hrvatskom dijelu Jadrana.

Kako zimi tako i ljeti, Vis živi nekim posebnim životom. Na otoku se ljudi pozdravljaju sa „Pomalo!“, te za razliku od užurbane svakodnevnice velikih gradova, čini se kao da je vrijeme stalo. Centar društvenog života su barovi i kavane u kojima uvijek možete uživati u kavi, čaši domaćeg vina ili izvrsno pripremljenom koktelu. Navečer na otoku sigurnu luku i prenoćište pronalaze brojni nautičari i jedrilice što otoku daje dodatnu draž.