Riječki karneval je međunarodno prepoznatljiv događaj i dio imidža grada Rijeke. Ima tradiciju staru šest stoljeća sa utjecajima venecijanskog i austrijskog karnevala te elemenata folklora Slavena. To je dalo temelje na kojima se ponovno obnovila tradicija te se 1982. karneval ponovno održao u organizaciji Turističke zajednice Rijeke.

Započeo je samo sa tri domaće karnevalske skupine i oko sto sudionika i tijekom godina narastao u međunarodni Riječki karneval gdje je međunarodna karnevalska povorka samo jedan dio programa manifestacije sa preko deset tisuća sudionika. Završetak Međunarodne karnevalske povorke je obilježen paljenjem pusta. Pust simbolizira sve loše što se dogodilo u prošloj godini.

Uvodni događaj karnevala je izbor kraljice karnevala i primopredaja ključeva grada. Maškare tada biraju žensku predstavnicu koja će ih predstavljati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Gradonačelnik preda „ključeve“ Meštru Karnevala i u tom trenutku započinje zabava i maškare vladaju gradom.

U sklopu manifestacije se organiziraju još neka događanja. Dječja karnevalska povorka je internacionalni događaj za najmlađe. Sudjeluju mališani iz cijelog svijeta. Dio manifestacije je i  „maškarani auto rally „Pariz-Bakar““ koji se održava u organizaciji Autokluba „Rijeka“ kao parodija na svjetski poznati rally „Pariz-Dakar“. Utrku voze maškarana vozila, a svi sudionici također moraju biti maskirani.

Međunarodni Riječki karneval treba doživjeti, ali do slijedećeg karnevala, neka vam ova snimka približi atmosferu i raznolikost sudionika tog događaja:

Zahvaljujemo se g. Rajku Mrvošu što nam je ustupio svoju snimku sa finala Riječkog karnevala.