Ove sam godine i ja prisustvovala maratonu te ću taj događaj pamtiti još dugo vremena. 

Sve je započelo u ranim jutarnjim satima kada su u Metković već započeli pristizati brojni gosti kako bi zauzeli što bolje mjesto i uživali u startu maratona. Za veličanstven prizor bilo je zaslužno više od 450 lađara raspoređenih u 38 brodova, svih veličina i oblika koji su se poredali po Neretvi. Nakon znaka za start vesla neretvanskih gusara zapjenila su Neretvu i označila početak ovog jedinstvenog spektakla.

Maraton koji se vozi od Metkovića do Ploča u ukupnoj dužini od oko 22 kilometra, pratilo je duž cijele obale više od 20000 znatiželjnika. Pjevalo se i bodrilo ekipe, zvonila su zvona i razne sirene, palile su se bengalke a u Pločama je pobjednicima, gusarima iz Komina, priređen veličanstven doček.

Svake godine u kolovozu imate priliku biti dio publike na Maratonu lađa, natjecanja u kojem je najvažnija hrabrost i želja za održavanjem tradicije. Vidjeti sve te lađe na jednom mjestu kako uz zvukove bubnjeva i podršku gledatelja kreću prema cilju, osjetiti želju veslača za pobjedom koja im daje snagu da izdrže i dožive trijumf je nezaboravno iskustvo.

VIDEO: