Neopisiv je osjećaj povezanosti s prirodom. Upravo jedrenje na dasci, borba s vjetrom i zvuk vode kako udara u dasku daju mi osjećaj da smo samo ja i priroda u tom trenutku bitni .

Jedrenje na dasci Hrvatska Adriagate.com

Bez obzira na vaše godine, težinu ili pak fizičku spremu s jedrenjem se svatko može baviti. Jedrenje na dasci svakako je jedan on najatraktivnijih ljetnih sportova u Hrvatskoj, a najbitnije uvjet za baviti se ovim sportom je znati plivati.

Povijest jedrenja na dasci započinje s Jim Drake i Hoyle Schweitzer polovicom 20. stoljeća u sunčanoj Kaliforniji. 1968. Hoyle i njegova žena Diane su registrirali tvrtku Windsurfing International te istovremeno zaštitili pojam „windsurf“ . Jedrenja na dasci u samo nekoliko godina zahvatilo je Europu i Australiju, te je ’84 uvršten kao olimpijski sport. U Hrvatskoj jedrenje na dasci se pojavljuje 70-ih godina, te se tada počinju organizirati i neki od današnjih jedriličarskih klubova, a 80-tih godina počinju prva natjecanja.
Poznate destinacije u Hrvatskoj za jedrenje na dasci su Umag Punta, Preluk, Rabac, SV Marina, Medulin, Nin, Otok Pag, Bol na otoku Bracu te Kuciste i Viganj na poluotoku Pelješcu.
Vjetrovi u Hrvatskoj bura, maestral i jugo sa svojim varijacijama idealni su za surfere.

Jugo koje stvara velike valove i konstantno puše idealno je za ekstremno jedrenje, a bura je pak idealna za velike brzine, skokove i trikove. Za surfere maestral je ljetni blagoslov, vrlo ugodan i predvidljiv, a počinje u popodnevnim satima i do zalaska sunca se pojačava.

Ako još niste probali „jahati na valovima“ naučite nešto novo. Bez obzira jeste li iskusni surfer ili tek trebate naučiti jedriti uživat će te u vjetru i suncu u Hrvatskoj!

 

uredila Mirjana Jovanović

 

Izvor: surfbase.net

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 1 =