Između ljudi i dupina oduvijek je postojala posebna veza. Dupini su, kao i ljudi, samosvjesna i inteligentna bića koja imaju osobnost. Neki od njih su zaigraniji i druželjubljiviji, dok su drugi mirniji i samozatajniji.

No jedna je karakteristika zajednička svim dupinima: za svoja staništa odabiru samo iznimno čista mora. Upravo je stoga Hrvatsko ponosna na svoje čisto, plavo more u kojem se gotovo posvuda mogu sresti dupini. Najpoznatije područje obitavanja su vode Lošinja i Cresa gdje boravi zajednica od oko 120 jedinki tzv. dobrog dupina, no moguće ih je vidjeti i u ostalim dijelovima Jadrana.

Dolphins Lošinj Croatia

Dobre dupine sigurno svi poznajete, to je vrsta kojoj pripadaju svi najpoznatiji televizijski dupini. Svoje zadovoljstvo pokazuju međusobnim dodirima, igrom lovice i visokim skokovima a zbog svog izraza lica daju dojam kako se uvijek smiju.

Dupini u Hrvatskoj su dio turističke promidžbe no važno je naglasiti da ih je zabranjeno uznemiravati, ploviti barkom ili plivati uz njih.

Ukoliko želite sudjelovati u aktivnostima vezanim za istraživanje i zaštitu dupina, organizacija Plavi svijet Vam omogućuje sudjelovanje u programu za volontere a možete čak i na simboličan način usvojiti dupina te tako dodatno doprinijeti njihovoj očuvanju.

Ako provedete na moru neko vrijeme tražeći dupine, velika je vjerojatnost da ćete ih susresti. A tada, radi Vaše i njihove sigurnosti, obavezno se držite pravila ponašanja koja vrijede u njihovoj blizini!