PITANJE IZNAJMLJIVAČA: Što je PDV broj i trebam li i ja imati isti?

PITANJE IZNAJMLJIVAČA: Što je PDV broj i trebam li i ja imati isti?

Nedavno su iznajmljivačima od strane partnera pristigle obavijesti kako svaki iznajmljivač mora upisati i istaknuti PDV ili VAT broj i to najkasnije do 30. kolovoza.

Ne čudi stoga da smo primili veliki broj upita naših iznajmljivača o PDV broju. Naime, oni iznajmljivači koji se samostalno oglašavaju na Booking.comu dobili su obavijest o upisivanju PDV broja, što se naravno jako brzo i pročulo među svim iznajmljivačima.

Niste u sustavu PDV-a, a morate imati PDV ID? Evo i zašto:

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, iz studenog 2018., navodi sljedeće: “Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u promidžbenim materijalima iznajmljivač smije koristiti samo oznaku propisane vrste te kategoriju i vrstu posebnog standarda objekta koja je utvrđena rješenjem nadležnog ureda, a prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije mora istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj” (članak 32., stavak 2).

Iako iznajmljivači paušalisti nisu u sustavu PDV-a, »» prema Poreznoj upravi smatraju se „malim poreznim obveznicima“ i dužni su obračunati i platiti hrvatski PDV (po stopi od 25%) na usluge koje primaju od drugih poreznih obveznika koji nemaju sjedište u Hrvatskoj.

Što je PDV broj i gdje ishoditi PDV broj?

PDV ID (identifikacijski broj) je potrebno je ishoditi u nadležnoj Poreznoj upravi, na temelju »» Zahtjeva za registriranje za potrebe PDV-a, ukoliko primate usluge od strane poreznih obveznika iz EU.

Jedni od najvećih, Booking.com sa sjedištem u Amsterdamu i Airbnb iz Dublina svakako jesu porezni obveznici iz EU te slijedom istog možemo zaključiti kako ste dužni obračunati i platiti PDV na njihove usluge.

Kako se plaća PDV na proviziju?

Sve račune s iznosom provizije portala i agencija koje imaju sjedište izvan Hrvatske prikupite i ispunite PDV i PDV-S obrazac. Navedene obrasce trebali bi ispuniti i poslati na Poreznu upravu najkasnije do 20. dana idućeg mjeseca za sve račune iz prethodnog mjeseca!

PDV plaćate na temelju ispunjenog obrasca. Kada ste izračunali koliko je 25% od svih iznosa provizija za taj mjesec, iznos PDV-a uplatite u Državni proračun najkasnije do zadnjeg dana mjeseca u kojem ste predali obrasce.


Državni proračun RH
IBAN primatelja: HR1210010051863000160
MODEL: HR68
Poziv na broj primatelja: 1201-OIB


Ako sami ne znate ispuniti obrasce preko ePorezne, uslugu ispunjavanja i prijave obrazaca možete obaviti u FINI (uz naknadu od 60ak kuna).

Primjer izračuna PDV-a

Na primjeru jednog fiktivnog apartmana donosimo vam izračun PDV-a na proviziju kojeg je potrebno platiti za popunjenost od 60 dana u sezoni (npr. lipanj, srpanj, kolovoz).

Obračunavanje PDV-a na proviziju portala

Ovaj iznajmljivač će na PDV i izračun PDV-a za svoj apartman i za tri mjeseca izdvojiti 1.670,62 kn.

Navedeni iznos nije ukupni izdatak iznajmljivača jer je potrebno obračunati i platiti PDV za svaki mjesec u kojem je vama izdan račun za proviziju od strane agencije ili portala sa sjedištem van RH s kojim radite.
Stoga se može dogoditi da PDV treba obračunati i platiti van sezone, npr. do kraja travnja za rezervaciju koju ste dobili u ožujku, iako će se ona konzumirati ili ostvariti tek u kolovozu!

Adriagate iznajmljivači: možete odahnuti!

Svi iznajmljivači koje mi kao turistička agencija oglašavamo na najvećim portalima, nisu dužni ishoditi PDV broj iako se i na ovu vrstu usluge plaća PDV. Hmm, pitate se zašto?

Porez na primljenu uslugu plaćamo MI, Adriagate za vas!

U pitanju je suradnja vas kao iznajmljivača – paušalista sa Adriagate-om, domaćom agencijom pa vi kao pojedinci niste dužni platiti PDV na ove usluge (niti tražiti PDV broj).

Adriagate tim

Bez obzira na kakvu ste se vrstu suradnje s Adriagate-om odlučili, ukoliko je vaš objekt preko Adriagate-a oglašen na ranije navedenim portalima (a i mnogim drugim), PDV na tu primljenu uslugu niste dužni platiti vi.

Što će se dogoditi ukoliko kao samostalni iznajmljivač ne upišete svoj PDV broj nakon 30. kolovoza, možemo samo pretpostavljati – nitko ne zna o čemu je riječ i što slijedi. Zašto Booking.com i Airbnb evidentiraju sve koji imaju PDV broj? Što će biti sa svima onima koji nemaju PDV ID? Ostaje nam samo pričekati…

Zanima vas način suradnje sa turističkom agencijom Adriagate? Kontaktirajte nas putem tel 021 271 870 ili e-maila: product@adriagate.com i odgovorit ćemo na sva vaša pitanja. 

This Post Has One Comment

  1. Samo da se konačno uvede red, da svi imamo ista prava ali i obveze, netko plaća – netko ne ! Zapravo, istina je da oni koji plaćaju svoje obveze plaćaju za obje navedene ktegorije,

    Lp

Odgovori

Close Menu