Po měsících boje s nejistotou a pandemickými omezeními lidé začali toužit po odpočinku a zábavě, a proto rychle vyhledávali žádané turistické destinace i za cenu testů, rizika, davů a dalších (ne)příjemností, které vás na cestách mohli potkat v roce 2021…

Croatia is always a good idea (Chorvatsko je vždy dobrý nápad)

Jadran zněl pro velkou část Evropy jako skvělý nápad: blízkost Chorvatska, krása našich ostrovů a moře, přijatelné ceny, se kterými si můžete dopřát kvalitní dovolenou…


Zbytek Evropy se v posledních červencových a prvních srpnových týdnech vrhl na východní pobřeží Jadranu a obsadil téměř každé volné lůžko, kabinu, stan. A našli se i tací, kteří neváhali strávit noc venku.

Safety first

Ptáte se, proč se někteří dobrodruzi i přes širokou nabídku ubytování (jen v Adriagate máme asi 12 000) rozhodli pro takový krok? Scénář takových situací byl většinou podobný: cesta na chorvatské pobřeží i s malými dětmi pohodová. Ale evidentně bez předchozí přípravy.


Na kontrolu volných kapacit letos v létě mnozí zapomněli. A tak se naši kolegové na pobočkách denně setkávali s červenajícími se hosty. Které po tisících ujetých kilometrech čekala odpověď: „Promiňte, ale máme plno.“ Mnozí se ptali, jestli je alespoň místo na přespání, ale při vší snaze našich milých zaměstnanců se volná lůžka těžko hledala.

Index.hr, 2.8.2021.
Tento víkend se vybralo na mýtném více než za stejný víkend v rekordním roce 2019.

Index.hr, 8.8.2021.
V Chorvatsku je 1.055.000 hostů. Kde jich je nejvíce a odkud jsou.

Plánování letní dovolené

Když jsme nejistě vkročili do nového roku, doufali jsme ve změnu a konečné uzdravení, svobodu a setkání v ulicích a barech. Nicméně v té době se dala těžko situace předvídat, nebyli jsme si jisti ani co nás čeká příští týden.

A kdo má v tu chvíli odvahu naplánovat si letní dovolenou? Zatímco „take-away“ a „to-go“ byly nejoblíbenější pojmy, situace na hranicích byla stále nejistá. Prázdniny a dovolená v Chorvatsku zněly dost neuvěřitelně. Takže většina zvolila nepříliš moudrou strategii čekání.


Staycation

Na jaře se začalo pomalu a ostýchavě s otevíráním, očkováním a adaptací na „nový normál“. Jenže tahle „novinka“ stále nebyla tak „normální“, aby se většina rozhodla naplánovat si dovolenou. Dá se říci, že tehdy populární „staycation“ zněl jako nejlepší zábava a luxus.

Vrátilo se nám léto

Situace se náhle změnila s příchodem léta. Fotbalové mistrovství Evropy poprvé vpustilo diváky a fanoušky na stadiony. Znamenalo to také začátek léta a příjezd prvních hostů do Chorvatska. Lety se pomalu, ale jistě plnily, teplota rtuti občas přeskočila 25 ℃ a na plážích se začali objevovat první odvážní plavci, hravé děti a občas i nafukovací plameňák.


Last-minute?

Jak teplota postupně stoupala a klimatické léto bylo za dveřmi, stále více lidí začalo vyhledávat ochlazení u našeho Jadranu. Zácpy na hranicích se prodlužovaly a z letišť se stala opravdová mraveniště. Nabídky na poslední chvíli křičely ze všech stran, protože to bylo opravdu „na poslední chvíli“. Rezervace neustále přicházely a kapacity se velmi rychle plnily, což překvapilo jak majitele ubytování, tak hosty, kteří zůstali bez lůžka.

Důležitá včasná rezervace

Hosté zoufale klepali na všechny dveře, zatímco zaměstnanci Adriagate se chytali za hlavu, protože chtěli všem dopřát odpočinek, jaký si zaslouží. Turisté, kteří přijeli strávit léto do Chorvatska, byli ve většině případů limitováni termínem, ať už z důvodu dovolené nebo školních prázdnin. Volný čas bez pracovních nebo školních povinností je důležité organizovat a plánovat včas.


Adriagate zachraňuje co se dá

Naši kolegové jsou opravdoví znalci a kouzelníci, pokud jde o přesuny nebo změny rezervací, ale aby se rezervace mohla přesunout nebo opravit, musí první existovat. Velkou výhodou včasné rezervace je jistě větší výběr jak destinací, tak ubytování. Zde svou úlohu hraje i cena, která je v předsezóně výrazně nižší než ve špičce sezony.

Existuje snad sladší radost než radost z čekání na cestování a odpočinek? Proto je důležité, abychom si společně lekci z letošního léta pro nadcházející prázdniny zapamatovali, aby byla pro nás všechny příjemná a bezstarostná: zarezervujte si ubytování včas!

First minute!

Pokud dojde k nějaké nepředvídatelné situaci, víme, jak reagovat a společně najít řešení. Dovolenou, kterou jste si představovali, si představovali i mnozí jiní, a proto je důležité si ji naplánovat včas.
Opravdu chceme, abyste všichni přijeli do Chorvatska a nikdo není šťastnější než my, když se vrátíte domů spokojení a odpočatí, se slovy chvály a touhou se vrátit. Proto vám doporučujeme, abyste se podívali na naši nabídku: https://www.adriagate.com/Adriatic-en/Accommodation-Adriatic, čekáme na vás a chceme, abyste věděli: „This is the beginning of a beautiful friendship!“