Unikátna, pôsobivá, tajomná – to sú charakteristiky, ktorými môžeme stručne popísať ochranca mesta Šibeníku, pevnosť sv. Nikola. Ako kľúč, ktorý zamyká a zatvára vjazd do do prielivu sv. Ante, bránila mesto Šibeník a ústie rieky Krky až do miest Skradin a skutočnosť, že mesto nikdy nebolo napadnuté z morskej strany svedčí o tom, akú úctu budila táto pevnosť pred všetkými nepriateľmi.

Tento impozantný morský strážca je neoddeliteľnou súčasťou benátskeho obranného systému vytvoreného medzi 15. a 17. storočím, v roku 2017 bola pevnosť zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Renesančná pevnosť sa nachádza na ostrovčeku Ljuljevac pri vjazde do prielivu sv. Ante a za svoje meno vďačí malému benediktínskemu kláštoru sv. Nikola, ktorý bol pôvodne na ostrovčeku. Kláštor bol zničený kvôli výstavbe pevnosti rovnakého mena, ktorá bola postavená podľa projektu Giangirola Sanmicheli. Sanmiceheli navrhol pevnosť trojuholníkového tvaru, vzácnou pre vtedajší príklady obrannej architektúry, postavenú z bieleho kameňa a tehál. Jedinečnosť pevnosti spočíva v zachovaní jej pôvodnej podoby a je príkladom klasickej benátskej budovy izolované na mori a je uznávaná ako výnimočná pamiatka svetového architektonického dedičstva.

Strach a tras nepriateľov

Samotná stavba začala v roku 1540 po páde mesta Skradin pod tureckú nadvládu. Jednalo sa o snahu Benátskej republiky ochrániť jedno z najdôležitejších miest na Jadrane – mesto Šibeník.

Zaujímavosťou je, že pevnosť v skutočnosti nikdy neplnila svoju aktívnu obrannú funkciu. Žiadne tunajšej vojenskej dialo nikdy nestrieľalo na nepriateľov, ale samotná konštrukcia a jej pôsobivý vzhľad stačili k vydesení nepriateľov a ochrane mesta Šibeník.

Dva roky po zapísaní pevnosti na zoznam svetového dedičstva UNESCO bol zahájený projekt turistické valorizácie pevnosti sv. Nikola, ktorá sa snažila sprístupniť pevnosť všetkým návštevníkom. Vďaka tomuto projektu bola po dlhej príprave pevnosť sv. Nikola otvorená všetkým záujemcom a milovníkom zaujímavého príkladov renesančnej architektúry. K ostrovčeku Ljuljevac sa dnes môžete dostať výletnou loďou zo šibenického nábreží.

Pripravte si fotoaparáty

Návšteva pevnosti je jedinečným zážitkom, ktorý trvá 2 hodiny a zahŕňa plavbu loďou prielivom sv. Ante, odkiaľ máte najkrajší výhľad na Šibeník, odborného sprievodcu a multimediálneho sprievodca na tabletu, ktorý poskytuje informácie v ôsmich svetových jazykoch na vopred určených miestach, vrátane miest rozšírenej reality (AR) a video hru, ktorá je zaujímavá pre všetky generácie.

Jeseň je ideálnym obdobím k návšteve tohto šibenického monumentu pod ochranou UNESCO. Počasie je stále pekné a nie je príliš horúco, takže si jazdu na lodi môžete poriadne užiť. Okrem toho, že sa dozviete všetko o histórii budovy a jej význame v celej histórii, pripravte sa na krásny panoramatický výhľad z mora na mesto Šibeník a plavbu loďou prielivom sv. Ante, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou tunajšej krajiny plnej stredomorskej flóry a fauny. Obdivujte ústia, kde sa rieka Krka vlieva do mora a tunajšie útesy, ktoré skrývajú niekoľko kultúrnych a historických pamiatok.

Nájdite si na našom webe Adriagate.com ideálne ubytovanie na šibenickej riviére, počas svojej dovolenky v Dalmácii určite nevynechajte návštevu pevnosti sv. Nikola a objavte, prečo je jedinečnou súčasťou svetového kultúrneho dedičstva pod záštitou UNESCO. Viac informácií o tejto a ďalších pamiatkach v Dalmácii nájdete na našich webových stránkach. Chorvátske pobrežie má mnoho významných kultúrnych pamiatok a početné historické a architektonické skvosty, ktoré sú vo svete jedinečné. Objavte ich všetky a zarezervujte si už teraz ubytovanie na pobreží Jadranského mora.

Preskúmajte našu ponuku a rezervujte si perfektné ubytovanie