Prinášame vám najobľúbenejšie cyklistické trasy v Chorvátsku

Po príchode na dovolenku plánujete výlety a aktivity, ktoré chcete navštíviť a zažiť čo najviac? Netrávite príliš veľa času odpočinkom na dovolenke? Spoznávate sa? Potom ste určite na správnom mieste, pretože vám chceme priblížiť jeden z najatraktívnejších a najobľúbenejších spôsobov poznávanie krás Chorvátska.

Euro Velo 8 map
Cykloturistika v Chorvátsku poskytuje nezabudnuteľné a autentické zážitky

Reč je o cykloturistike, ktorá v posledných rokoch zaznamenáva veľký rast na našom trhu. Niet divu, pretože prináša veľa výhod. Cyklistika je úplne šetrná k životnému prostrediu, poskytuje nezabudnuteľné, autentické a skryté výhľady a zážitky a udržiava cyklistov aktívne a zdravé. Ako povedal Albert Einstein: Život je ako jazda na bicykli, človek by sa mal neustále pohybovať vpred, bez zastavenia, aby nestratil rovnováhu!

Find your Prince(ss) (Trakošćan castle)/ Escape from the crowd (Medvednica)/ Continental Croatia by River Roads (Drava and Mura river)
Chorvátske národné turistické združenie pracuje na podpore cykloturistiky a spustilo kampaň: „Jazdite na bicykli, objavujte a užívajte si!“

Trendy v cestovnom ruchu nezostali bez povšimnutia ani chorvátskej centrále cestovného ruchu a za účelom propagácie cykloturistiky zahájili propagačná kampaň: „Jazdite na bicykli, objavujte a užívajte si!“. Spolu s mnohými chodníkmi je táto kampaň zameraná najmä na trasu EuroVelo 8, ktorá zahŕňa celé chorvátske pobrežie, od Istrie po Dubrovník.
Nižšie vám prinášame niektoré z najzaujímavejších a najnavštevovanejších cyklotrás v Chorvátsku.

Zoznam najobľúbenejších cyklotrás podľa regiónov:

Slavónie a Baranja sú ideálne pre cykloturistiku

Ak sa rozhodnete stráviť dovolenku medzi zlatými poliami slnečníc a nasávať jedinečné chute a vône Slavónie a Baranje, vaša jazda rozľahlými pláňami bude naplňujúce a plná pohody.

Dunajská cyklistická trasa pozdĺž pokojného Dunaja

Jednou z najznámejších je Dunajská cyklotrasa, ktorá je súčasťou siete cyklotrás EuroVelo 6. Pri jazde budete obdivovať tok pokojného Dunaja Baranju, prechádzať prírodným parkom Kopački rit, okolo hradu Eugena Savojského v Bilje, spoznáte mesta Osijek, Aljmaš (sútok Drávy a Dunaja), Erdut , Vukovar a súčasťou vašej trasy bude aj opevnený Ilok. Mesto Vinkovci sa môže pochváliť až 3 cyklistickými trasami (červená, modrá a zelená).

Road of Gold (Međimurje County)
Srijemska cyklotrasa vás zavedie z Vinkovci do Iloku

Pokiaľ chcete lepšie preskúmať oblasť Vukovar-Srijem, nezabudnite prejsť aj Srijemska cyklistickú trasu, ktorá vás z Vinkovci do Ilok prevedie typickými slavónskymi dedinami tzv. „ušorena sela“, lesy, poliami a vinicami.

Lika a Gorski kotar – súčasť kontinentálneho Chorvátska bohatá zaujímavými cyklotrasami

Určite neurobíte chybu, ak sa rozhodnete pre región Chorvátska, ktorý je v poslednej dobe nevyhnutný pre všetkých návštevníkov Chorvátska. Goranska cyklistická magistrála spája mestá Gorskeho kotaru s prírodnými, kultúrnymi, historickými a gastronomickými destináciami, ktorých je, verte nám, široká ponuka! Trasa meria celkom asi 260 kilometrov. V meste Lika by ste určite nemali minúť Plitvicku cyklotrasu. U jedného z najstarších a najkrajších národných parkov v Európe slová naozaj nie sú potrebné, preto je najlepšie tú nádheru vidieť vlastnými očami. Chodník začína v koreniace a vedie k horným Plitvickým jazerám pozdĺž neobjavených perál Čiernej a Bielej rieky.

Cycling in WOW (Plitvice lakes)

Kvarnerské cyklotrasy sú kombináciou morských a horských oblastí

Spojení moře a horské oblasti nejlépe vynikne na Cyklistické magistrále -obhvat Rijeka. Když se odhodláte projet tuto 50 kilometrů dlouhou stezku, doporučujeme vam stáhnout si mobilní aplikaci, pomocí které se dozvíte všechny nejdůležitější informace. Region Kvarner navíc nabízí také Intimní stezku, která vede z Novi Vinodolski do nejvýše položené vesnice v Chorvatsku – Begova Razdolja.

Na bicykli po najväčšom chorvátskom polostrove – Istrii

Istrijský polostrov je v mnohých ohľadoch rozpoznateľný a ani istrijské rozprávka Vás nesklame. Sme si istí, že cyklotrasa Parenzana, ktorá je v skutočnosti pomenovaná po istrijskej železnici z minulého storočia, prebudí všetky vaše zmysly. Východiskovým bodom je malebná dedinka Buje, prejdete „mestom umelcov“ Grožnjan, Motovun, potom údolím rieky Mirna a užijete si prejazd mosty, viadukty a tunely neuveriteľnú istrijskou krajinou.

Parenzana (Istria)
Najobľúbenejšie cyklistická miesta na Istrii

Okrem Parenzana by sme dopručili chodníky Archeologické náleziská a vinárskej cestičky Umagu, Savudrije a okolie, Cesta istrijských kopcov, Stezka istrijského vína, 101 kilometrov a 1 hľuzovka, Cesta do centra Istria. Ponuka je naozaj široká.

Stredné Chorvátsko a jedinečná cyklistická trasa Od hradu k hradu

V blízkosti hlavného mesta a okolí sú cyklisti viac ako vítaní. Mesto Varaždin je známe ako mesto s najväčším počtom cyklistov v Chorvátsku. Od všetkých chodníkov by sme odporučili Mursku a Drávskej trasu, Steinerová trasu (začína v rodnom mieste vedca Rudolfa Steinera, Donjih Kraljevac), Eko Mura, Topličku trasu a Pušipelovu trasu (ktorú z vyššie uvedených označujeme ako najnáročnejšie, pretože vedie nad kopcami Šrigovo).
Zvlášť atraktívne pri objavovaní tejto časti Chorvátska by mohla byť Stezka od hradu k hradu. Tiahne sa ako kruhový objazd okolo mesta Varaždin, cez Lepoglava, k hradu Trakošćan a okolitému jazeru, potom cez Cvetlin späť do Varaždíne.

Murska route
Jedinečný zážitok z Dalmácie: na bicykli do národných parkov, prírodných parkov, jaskýň a najmenších zátok

Čerstvý stredomorský vzduch, veľký počet hodín slnečného svitu, príjemnú klímu, blízkosť mora … to všetko môžete zažiť pri jazde Dalmácii. Nesmierne nás teší, že sa okrem pobrežia a ostrovov na cyklomapách objavilo aj dalmatínskej vnútrozemí.

Najznámejšie cyklistické trasy v Dalmácii

Vyčleníme len niekoľko trás: na úplnom juhu, blízko Ploče, sa môžete vydať po cykloceste Baćinska jazera; blízkosti Splitu, trasu jaskynné Vranjača, ktorej niektoré časti odporúčame skúsenejším downhill cyklistom
Nádherným zážitkom je tiež prejsť sa regiónom Chorvátske Toskánsko – Imotským krajom pozdĺž cyklotrasy Imotski jazera, kde budete mať možnosť preskúmať prírodné úkazy: červenej a modrej jazero, Prološka blato, Zeleno, Knezovići, jazero Mamic, Galipovac a Dva oka. Radi by sme tiež vyzdvihli chodník Kamešnica: Grab – Gornja Korita; chodník Sinjská polje a chodník Dugi Otok vás prevedie najkrajšími chorvátskymi plážami a prírodným parkom Telašćica, čerešničkou na torte bude cyklistická trasa Národný park Krka.

Water is life (lakes in Imotski county)
Recept na zábavu, akú ste ešte nezažili: dve kolesá a krásy Chorvátska

Dve kolá, dobrá vôľa a túžba po dobrodružstve, to je jediné čo potrebujete k poznaniu Chorvátska úplne iným spôsobom, v symbióze s prírodou, bez jej poškodzovania, iba obdivovaním jej krásy. Presne ako povedal Frodo v kultovom Pánovi prsteňov a Adriagate dodáva: „Ideme za dobrodružstvom!“