Ha még sosem járt Horvátországban, akkor is biztosan felvetődött már önben a kérdés, hogy: Az év mely időszakában a legjobb Horvátországba látogatni?

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Eláruljuk, hogy Horvátországba utazni bármikor jó ötlet, és megosztunk önnel néhány hasznos információt, amit talán máshol nem talál meg, betekintést nyújtunk abba, hogy mire számíthat, milyen előnyökkel jár ősszel ellátogatni Horvátországba, és hogy miért pont az őszt tartjuk a legjobb választásnak. Kezdjünk is hozzá.

Rengeteg előnnyel jár az év egy olyan szakában ellátogatni a világ egy gyönyörű tájára, amikor a legtöbb turista nincs ott, mivel ez teljesen más élményt és nézőpontot kínál, mintha a nyári turistaszezonban jönne el ide. Az utazási stílusától függően lehet, hogy még sokkal jobban is fogja magát érezni. 🙂

 

1. Sokkal kevésbé zsúfolt

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Kezdjük mindjárt a legegyszerűbb példával: a Horvátországba utazók nagy része feltétlenül meg szeretné nézni a Krka vízeséseket vagy a Plitvicei tavakat, a két világszerte ismert nemzeti parkot, amelyekre Horvátország méltán büszke. Bár mindkét nemzeti park lenyűgöző, és javasoljuk, hogy semmiképpen se hagyják ki őket, de nem feltétlenül a legjobb ötlet a nyári turistaszezonra időzíteni a látogatást.
A nyári időszakban, júliusban és augusztusban a festői Plitvicei tavak körül kanyargó fa turistaösvények annyira zsúfoltak lehetnek, hogy az akár stresszessé is teheti a nézelődést. Ha azok közé tartozik, akik fárasztónak találják a nagy tömeget a nap végére, akkor Plitvice meglátogatása a nyári hónapokban nem igazán önnek való.

2. A hőmérséklet még mindig kellemes

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Itt fontos megjegyezni, hogy ha az ön számára az úszás és a napozás a fő indítékai az utazásnak, akkor mindenképpen júniusban, júliusban vagy augusztusban látogasson el ide, hiszen azok a hónapok sokkal melegebbek.
Ősszel a nap folyamán a hőmérséklet 18-25 Celsius fok, este azonban a hőmérséklet 13-15 fokra is lehűlhet. (Így jobb, ha dzsekit is hoz magával.) Kora ősszel a tenger még mindig elég meleg lehet az úszáshoz, de októberben a napok már rövidebbé válnak, és a napsütés már gyengébb, így valószínűleg már túl hűvösnek fogja érezni az időt a strandoláshoz.

A jó hír azonban az, hogy rengeteg egyéb érdekes dolog van még Horvátországban az úszáson és a napozáson kívül is. Az időjárás ideális a túrázáshoz, a hegymászáshoz, a biciklizéshez, a régi romok felkereséséhez, a városnézéshez, a helyi ételspecialitások megkóstolásához, a hajózáshoz és sok minden egyéb programhoz.

3. A belépőjegyek és a szállás olcsóbbak

Ha már a két leghíresebb látványossággal kezdtünk, akkor nézzük meg, mennyit lehet spórolni a belépőjegyeken. A Krka Nemzeti Parkba szóló belépőjegyek ára az évszaktól függő. Októberben például a felnőtt belépőjegy ára 100 kuna, míg júliusban, augusztusban vagy szeptemberben 200 kuna az ára.
A Plivicei tavakhoz szóló belépő is jelentősen olcsóbb októberben. A belépőjegy a felnőtteknek 100 kuna, szemben a júniusi, júliusi, augusztusi és szeptemberi árral, amikor ugyanez 250 kunába kerül.

Photo credit: Nino Šerić/Adriagate

Ezen kívül, ha úgy dönt, hogy a nyári turistaszezonban látogat el Horvátországba, akkor biztos lehet benne, hogy az árak a legtöbb esetben legalább kétszer (vagy akár háromszor) magasabbak lesznek. Az árak a dátumtól és a régió népszerűségétől függően mások ás mások, és az árkategóriákat meg tudja tekinteni a következő linken: Horvátországi szállások.
A következőképpen foglalhatjuk tehát össze: ha úgy dönt, hogy októberben, szeptemberben vagy később látogat el Horvátországba, az a következő előnyökkel jár: megspórolhatja a szállásdíj felét, vagy kétszer annyi ideig tud ott maradni ugyanazon az áron, vagy élvezheti egy jobb minőségű szállás luxusát ugyanannyiért. A döntés az Öné. 🙂

4. Utazzon a saját tempójában

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

Mindannyian kedveljük a rugalmasságot a vakáció során. Bár általában előre megtervezünk mindent, hiszen szeretnénk bebiztosítani, hogy az üdülésünk tökéletes legyen, és éppen ez az, ami miatt gyakran szeretnénk még egy vagy két nappal tovább ottmaradni a városban, amibe beleszerettünk. A többségünkkel legalább egyszer megtörtént már életében az utazásaink során, hogy minden tökéletes lett volna, ha lett volna csak még egy vagy kettő napunk, igaz? Bár ez könnyen kivitelezhetőnek tűnik, de a valóságban problémás lehet. Ha pl. júliusban látogat el Split városába, és egy éjszakával tovább szeretne maradni, akkor a legtöbb esetben ez nem olyan egyszerű, hacsak egy helyi utazási szakértő (Adriagate 😊 ) meg nem oldja ezt önnek. De ha rugalmasságra vágyik, kicsit „sodródni az árral”, akkor érdemes inkább ősszel látogatni el Horvátországba.

5. Programlehetőségek széles tárháza várja önt Horvátországban

Photo credit: Igor Zirojević/Istria Tourist Board

A legtöbb Horvátországba látogató számára a vakáció a napozásról, a tengerről, a homokról, és az őrült nyári partikról szól, de Horvátország ennél sokkal többet kínál. Nézzük csak, mi mindenre van lehetőség! 😊

Utazzon Horvátország szerte a saját tempójában, és kényeztesse magát egy jól megérdemelt és gondtalan vakációval, változatos és szórakoztató programokkal gazdagítva!