Hrvatska već ima određeni renome kao turistička destinacija, ali digitalni nomad nije turist, to je osoba koja dolazi tu živjeti i raditi stoga se pri odabiru destinacije vode i drugom logikom uz puno širi spektar kriterija.

Kad u sebi prelomite da je vrijeme odabrati novu destinaciju za život i rad dolazite do prve prepreke, a to je odabir zemlje. Filmovi često prikazuju proces donošenja odluke kao trivijalno pitanje, gdje je dovoljno zatvoriti oči i zavrtjeti globus vođeni logikom gdje god sletim snaći ću se. Život nije film stoga donošenje odluke ipak izgleda malo drugačije.

Četiri su glavna razloga zašto digitalni nomadi odabiru Hrvatsku:

  • Regulirano zakonodavstvo za digitalne nomade (viza i plaćanje poreza)
  • Kvaliteta života u Hrvatskoj
  • Prirodne i kulturne raznolikosti
  • Dobra prometna povezanost

Hrvatska je zakonski regulirala vize digitalnih nomada iz trećih zemalja

Važnost digitalnih nomada za hrvatsku potvrđuje i zakonska regulativa koju je donijela Vlada Republike Hrvatske. Naime, Hrvatska je među prvim državama na svijetu regulirala status digitalnih nomada za državljane trećih zemalja, odnosno one koji nisu iz EU. Nakon 1. siječnja 2021. digitalni nomadi su u mogućnosti zatražiti vizu za dugi boravak u Hrvatskoj do godine dana. Ako ste iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva ili Kanade i radite online, ovo je izvanredna prilika da svoj dom preselite na Mediteran.

hrvatska-vize-digitalni-nomadi-porez

Ovaj potez uvelike je olakšao procedure i uvjete ulaska u Hrvatsku, a sve detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Digitalni nomadi dolaze istraživati prirodnu i kulturnu raznolikost

Sa predivnim sunčanim vremenom i morem započinju prirodne ljepote Hrvatske. Hrvatsko priobalje, a pogotovo Dalmacija i otoci imaju i do preko 300 sunčanih dana godišnje stoga je kupanje u suncu i moru normalna stvar.

UNESCO spomenici kao idealan izbor za odmor ili pauzu između posla

Kombinacija rimskog, venecijanskog, austrijskog, tradicionalnog mediteranskog i modernog stila arhitekture i povijesti gdje se sve međusobno isprepliće, predstavlja jedinstvenu kombinaciju kulturološke raznolikosti. Posjetite i brojne UNESCO spomenike koji se mogu pronaći duž obale te istražite nacionalne parkove Hrvatske koji će zadiviti bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta.

digitalni-nomadi-unesco-spomenici-hrvatska

Preselite ured na terasu s pogledom na more ili prekrasne vinograde

Kvaliteta zraka je važna stavka života svih nas jer utječe na naš san, naše srce i mozak te samim time posljedično na našu produktivnost. Vaš ured preseljenjem u Hrvatsku može biti na terasi, dok ležite na ležaljci ili gdje god vam odgovara, a okuženje oko vas, more, priroda i jednostavno čist zrak dati će vam novu notu zdravijeg života i produktivnijeg rada.

digitani-nomadi-prirodna-raznolikost-hrvatska

Kvaliteta života u Hrvatskoj bolja je od nekih europskih destinacija

Važan element kod odabira idealne destinacije za digitalne nomade je i moderna infrastruktura i dostupnost usluga. U urbanim sredinama, mjestima koja digitalni nomadi često preferiraju, na dohvat ruke nalazi se sve potrebno za ugodan život i efikasan rad. Hrvatska ima vrlo stabilan internet koji je među najbržima u Europi.

Slobodno se krećite ulicama Hrvatskih mjesta i gradova – sigurnost je važna

Uz sve gore navedeno vrijedi spomenuti i sigurnost zemlje, stopa kriminala u Hrvatskoj je jako niska tako da se možete nesmetano kretati bez ikakvih ograničenja, a djeca se mogu bezbrižno igrati u okolici kuće ako ste obiteljski nomad. Lokalno stanovništvo susretljivo sa strancima i poznaje engleski jezik tako da se nikad nećete osjećati usamljeno.

Hrvatska ima izuzetan geografski položaj i dobru unutarnju povezanost

Prometna povezanost u Hrvatskoj je izvrsna, zemlja raspolaže jednom od najboljih autocesti u Europi. Hrvatska je dovoljno velika da nije mala, a dovoljno mala da nije velika, stoga svaki dio zemlje možete obići kad god poželite. Od Zagreba do Dubrovnika vam treba nekih 6 sati vožnje, a na putu imate gomilu malih zaseoka i gradića svaki sa svojim jedinstvenim šarmom, te do svih imate kvalitetne ceste. Osim vožnje po Hrvatskoj, možete ići i bilo gdje drugdje je Hrvatska ima izvrstan geografski položaj u srcu Europe djelujući kao most između zapada i jugoistoka kontinenta.

prometna-povezanost-digitalni-nomadi-hrvatska

Hrvatska je zakonskom regulativom napravila svoj prvi korak da postane prepoznatljiva destinacija digitalnih nomada u Europi. Svojim prirodnim i povijesnim bogatstvom te kvalitetom života jedna je od najzanimljivijih mjesta za život, a geografskim položajem lako pristupačna iz svih dijelova Europe. Na vama je samo da se odlučite preseliti svoj ured na Mediteran.

digitalni-nomad-prekrasan-pogled-jadransko-more

Ukoliko imate želju boraviti u Hrvatskoj na duži period i u potrazi ste za smještajem, provjerite našu ponudu!

Ponuda smještaja u Hrvatskoj za digitalne nomade